KOMIN WEB



 



Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog
nedjelja, lipanj 19, 2011
Kako je Lastovo proglašeno parkom prirode?

Krajem  20. stoljeća rodila se ideja da se Lastovsko otočje proglasi parkom prirode. Ideja je izazvala žučne rasprave kod lokalnog stanovništava. Počele su kružiti priče kako će se s parkom prirode uvesti restrikcije u poljoprivrednoj proizvodnji, uvesti će se zabrana ribarenja zbog čega bi moglo doći do egzodusa  žitelja, jer ribarstvo i poljoprivreda osnovne su egzistencijalne djelatnosti  malobrojnog lastovskog puka. Zarađivalo se tada i od turizma, ali na Lastovu nikad nije bilo masovnih turističkih hordi, zbog udaljenosti  i skupog trajektnog prijevoza  razvijao se uglavnom nautički turizam. Velika je sreća što se u to vrijeme  pojavio jedan lokalni poduzetnik s idejom izgradnje lastovskog  kamenoloma s već dogovorenim tržištem. Naime, Italija je trebala ogromne količine velikih kamenih gromada za nasipanje nekih dijelova svoje obale odnosno za izgradnju lukobrana i marina s onu stranu  Jadrana. Projekt kamenoloma dugoročno bi zapošljavao dvadesetak radnika, a idejni začetnik ovog projekta dobio bi državnu koncesiju i svi bi uredno profitirali; država, lokalna zajednica i idejni začetnik projekta tj. poduzetnik,  koji  je već imao podršku kod nekoliko istomišljenika u lokalnoj i županijskoj politici, jer bez amenovanja politike nema ništa od projekta. Sve je već bilo pripremljeno projektnom dokumentacijom  iz koje je bilo vidljivo da uz minimalna ulaganja  ovaj posao donosi dobru dugoročnu i konstantnu dobit.

Tada je puk shvatio što im to uistinu donosi.

Svakodnevne detonacije miniranja kamenoloma, pretvaranja jednog od najljepših otoka na Jadranu u površinski rudnik i devastacija okoliša. Lastovo bi postalo neprepoznatljivo i ono malo turizma što su imali zamrlo bi. I onda se lokalna zajednica probudila, pokrenuli su se svi.  Žitelji, znanstvenici, entuzijasti, volonteri, ministarstvo…… rezultat:  2003. godine  svjetska organizacija za zaštitu prirode; proglasila je lastovsko otočje prioritetom za očuvanje bioraznolikosti Sredozemlja,  a 28. rujna 2006. godine Hrvatski sabor proglasio je Lastovo i arhipelag oko njega parkom prirode (područje od 195,83 km2 ). Ovom odlukom sačuvana je ljepota i nenarušeni sklad, a ujedno je i garancija da na ovom području neće biti agresivne gradnje i devastacije okoliša.

Što su žitelji Lastova ovom odlukom dobili?

Park prirode danas upošljava 10 stalnih i 10 sezonskih zaposlenika, što i nije mala brojka s obzirom da na cijelom Lastovu živi nešto više od 700 stanovnika. Uniformirani zaposlenici parka prirode, sličnog izgleda  američkih ili kanadskih rangera,  svakodnevno s gumenim gliserom obilaze sve uvale na arhipelagu i od usidrenih nautičara naplaćuju 25 kuna po osobi za sidrenje u parku prirode. Samo od ove naknade uprihodi se preko pola milijuna kuna po sezoni. Takva naknada se nije naplaćivala prije proglašenja parka prirode i nautičari su uživali u našim ljepotama besplatno. Također, park prirode izdaje ribarske i ronilačke dozvole za turiste, dozvole su dnevne i tjedne i imaju svoju cijenu. U parku prirode postoji i lovište, osim članova lastovskog  lovačkog društva u lovištu su najčešći  gosti Talijani, i to se dobro naplaćuje. Lovište se svake godine obnavlja s pomlatkom fazana i zečeva.  Lokalno stanovništvo  bavi se poljoprivredom kako se i do sada bavilo, za ribarenje su potrebne iste dozvole kao i svugdje na Jadranu, osim što Lastovci dobivaju posebnu dozvolu za ribarenje u parku prirode.  Krivolov je strogo zabranjen kao i svugdje diljem obale i podliježe prekršajnom i kaznenom zakonu RH. Devastacija i eksploatacija šuma u državnom vlasništvu nije dozvoljena kao i prije proglašenja otoka parkom prirode. Vlasnici privatnih šumskih parcela mogu eksploatirati drvo iz svoje šume za ogrjev, kao i uvijek. Lastovo je danas raj za nautičare i pravi melem za  pješake i  bicikliste. U sezoni;  Lastovo ima već tradicionalni Etno, Rock & Jazz festival, likovnu koloniju, ribarske večeri.  Za ljubitelje aktivnog odmora, planinare i ljubitelje prirode nudi se planinarenje po lastovskim brdima s predivnim pogledom na cijeli arhipelag, a za vrijeme bure i bez izmaglice pogled  seže  i do Otranta.

U razgovoru s mještanima Pasadura, Ublija i Lastova da se zaključiti da nitko nije zažalio zbog proglašenja Lastova parkom prirode. Na moj upit; ''Jeli strah od parka prirode bio opravdan'', većina se slaže  da je strah i dezinformacije o parku prirode plasirao mali krug ljudi koji su posredno ili neposredno imali osobni interes u lastovskom kamenolomu.

 

Zašto Dolina Neretve još nije proglašena parkom prirode?

Početak ove priče sličan je s početkom lastovske priče, mada Lastovo i Dolina Neretve nemaju puno poveznica, zajedničko im je što pripadaju istoj županiji, stoga htjeli ili ne isprepleteni su istim političkim kadrom koji donosi vrlo važne odluke. Protivnici parka prirode nastali su iz istih ili sličnih razloga. Za razliku od Lastova, u Dolini Neretve protivnika parka prirode puno je više, a strategija im je identična: plasiranje laži i dezinformacija s namjerom zastrašivanja ka jednom  jedinom cilju provođenja ili očuvanja svojih sitnih interesa.

Kome smeta i kome nije interes park  prirode u Dolini Neretve?

Na prvom mjestu valja istaknuti nečije  interese u državnoj tvrtci ''Hrvatske vode'', o čemu već  bruje sve ekološke udruge, a kritike su sve glasnije iz Europe. Za koga i kome je potrebno  koje-kakvo rovanje bagerima po obalama Neretve i u čiju i koju svrhu se troše državni novci. Imaju li radovi na obalama Neretve opravdanje  i koja im je svrha?.....zaštita od poplave sigurno nije. Projekti  brana i navodnjavanja pod kulisom zaštite od zaslanjena  za interese uske grupe ljudi je projekt  koji nikako ne bi mogao proći u zaštićenoj zoni pod okriljem parka prirode. Učestalo mijenjanje prostornih planova iz razloga političke trgovine i namirivanja interesa  trenutačnih vlastodržaca i njihovih prijatelja  s nebuloza projektima  poput betonizacije i apartmanizacije ušća, golf terena na poljoprivrednom zemljištu i tko zna čega sve. Uglavnom svi dosad predloženi  projekti su u pravilu  prenapuhani  visokim znamenkama  eventualnih ulaganja kojima je svrha najobičnija obmana. Uz milione eura pompoznih naslova u medijima obmanjuje se eldoradom radnih mjesta kako bi se što više uljepšala sebična nakana i interes samo da se postigne cilj. Među protivnicima parka prirode osim nekih političara su i oni koji bi prodali kaput s rođenog oca u interesu  vlastita džepa, oni koji se udaraju u prsa domoljubljem i navodno rade u interesu sviju nas, a devastirali bi i prodali rodnu grudu za šaku škuda. Park prirode nije u njihovom interesu jednako kao i svima onima  koji se bave krivolovom, jer krivolov u parku prirode bi bio nemoguć. Park prirode pod nazorom je 24 sata.  

Proglašenje Doline Neretve parkom prirode jedini je spas naše doline, u našem je  interesu i onih koji dolaze poslije nas.

                                 Nenad

komin @ 23:24 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
12.1.2018. 4:38 :: souvenir gelas
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
12.1.2018. 4:58 :: Konsultan digital Marketing
Pakar internet marketing, Menerima jasa Konsultasi dibidang internet Marketing
12.1.2018. 7:58 :: Jual Tas Rajut
Pusat Kerajinan Rajut. 
menyediakan sepatu rajut, tas rajut, selempang rajut, dll

12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 8:30 :: konsultan digital marketing
ingin sukses berjualan online, atau menguasai dunia internet marketing, bagi anda yang masih bingung silahkan hubungi www.dosenjualan.com kami akan membantu anda, jangan ragu langsung hubungi kami
12.1.2018. 9:52 :: jual souvenir pernikahan murah di solo
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
12.1.2018. 9:57 :: Konsultan Digital Marketing
hayy friend 
12.1.2018. 13:56 :: gambar gelas teh
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
12.1.2018. 14:50 :: pusat gelas
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
14.1.2018. 8:40 :: Pembuat Box Panel Di Surabaya
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
14.1.2018. 9:40 :: T Decoration
Agen Jual Balon Foil Huruf/Angka, Bunting Flag, Paper Fan, Balon Latek, Balon Decor, Balon Acara Resmi dan Perlengkapan Ulang Tahun Lainnya
15.1.2018. 1:30 :: Jual Box Panel Di Bandung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
15.1.2018. 5:21 :: Hanging Shoes Organizer Bermotif
TERMURAH dan BERKUALITAS!!!, http://raksepatugantung.com merupakan PUSAT dari ANEKA MACAM JENIS RAK GANTUNG yang bertempat di JAKARTA. Menjual PARTAI BESAR/GROSIR/ECERAN berbagai macam jenis RAK GANTUNG, seperti Rak Sepatu Gantung (Hanging Shoes Orga
15.1.2018. 5:46 :: Tempat Jual Box Panel Listrik Tokopedia Banjarmasin
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.1.2018. 2:41 :: Distributor Hanging Shoes Organizer Jakarta
TERMURAH dan BERKUALITAS!!!, http://raksepatugantung.com merupakan PUSAT dari ANEKA MACAM JENIS RAK GANTUNG yang bertempat di JAKARTA. Menjual PARTAI BESAR/GROSIR/ECERAN berbagai macam jenis RAK GANTUNG, seperti Rak Sepatu Gantung (Hanging Shoes Orga
16.1.2018. 2:47 :: Jual Rak Gantung Serbaguna Denpasar
TERMURAH dan BERKUALITAS!!!, http://raksepatugantung.com merupakan PUSAT dari ANEKA MACAM JENIS RAK GANTUNG yang bertempat di JAKARTA. Menjual PARTAI BESAR/GROSIR/ECERAN berbagai macam jenis RAK GANTUNG, seperti Rak Sepatu Gantung (Hanging Shoes Orga
16.1.2018. 3:27 :: Grosir Rak Sepatu Gantung Motif Padang
TERMURAH dan BERKUALITAS!!!, http://raksepatugantung.com merupakan PUSAT dari ANEKA MACAM JENIS RAK GANTUNG yang bertempat di JAKARTA. Menjual PARTAI BESAR/GROSIR/ECERAN berbagai macam jenis RAK GANTUNG, seperti Rak Sepatu Gantung (Hanging Shoes Orga
16.1.2018. 3:55 :: Pembuat Box Panel Listrik Tav Jakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.1.2018. 6:40 :: Box Panel Listrik Hager Serang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
18.1.2018. 6:24 :: toko souvenir pernikahan asemka
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
18.1.2018. 7:41 :: souvenir gelas murah semarang
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
18.1.2018. 8:18 :: souvenir gelas sablon medan
Telp & WA 0857-8069-6851 - Pusat Grosir Souvenir Custom Pakai Foto, Gambar, Logo Sendiri | Murah, Cepat, Unik, Berkualitas dan Bergaransi ( Mug Sablon Murah, Pin, Gantungan Kunci )
19.1.2018. 6:53 :: Panel Listrik Lvmdp
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
19.1.2018. 7:22 :: Jual Box Panel Listrik 3 Phase Kupang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
19.1.2018. 8:11 :: Jual Box Panel Listrik Pyramid Malang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
623249
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.