KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - rujan 2008
subota, rujan 27, 2008

Prihod od poljoprivrede je osnovna ili dodatna novčana potpora gotovo svakog domaćinstava u našem mistu. O tradiciji poljoprivredne proizvodnje, jendečenju - otimanju zemlje od močvare u ovom kraju, mogle bi se knjige napisati. Poljoprivreda je nekako genski dio nas i kroz ovu djelatnost prepoznajemo se kao vrijedan i radišan narod. U našoj povijesti, nekad je bilo teže, nekad lakše, a kako je danas....mnogi će reći: "Nikad gore". Danas, u tržišnoj ekonomiji, plasiranje vlastitih proizvoda umjeće je koje bi se moglo opisati samo jednom rečenicom: "Pošto poto dam samo da prodam". Ako i uspijete prodati robu, dobijete mizeriju odnosno robovsku naknadu, što je krajnje nepošteno, i na kraju kad se sve zbroji u najboljem slučaju ste na nuli. Mali je broj onih koji su u plusu. O ucjenama trgovačkih lanaca i moćnika koji jeftino kupuju, a puno skuplje prodaju, priča je koju svi znamo jer smo svjedoci da je kupus bez obzira na težinu otkupljivan za 0,20 kn po glavi, a u samoposlugama trgovačkih lanaca prodavan između 2,00 – 3.00 kn po kilogramu. Da se nebi netko zavarao pa pomislio da je to duplo skuplje, e nije to je preko 15 puta skuplje.
Jeli nekad, ne tako davno, bilo bolje? 
Postojala je zadruga preko koje su se plasirali poljoprivredni proizvodi. Otkup je bio zagarantiran, zadruga je imala neke prednosti, ali imala je i mane. Nekad se čekalo na isplatu prodanog i po godinu dana. Inflacija bi pojela veliki dio toga. Zatezane kamate se nisu isplačivale i gubitak vrijednosti išao je na grbaću proizvođača. Problema je bilo, ali  proizvedeno se uvijek prodalo. Za svakog proizvođača  najbolnije je proizvesti, a onda u ne mogućnosti plasmana sve svoje trude i ulaganje pustiti da propadnu. U ono doba najjači proizvođač bio je PIK sa svim svojim agronomima i stručnjacima, koliko toliko planski su proizvodili i robu  plasirali u sve krajeve ondašnje države, a nešto od toga se i izvozilo. Kod naših ljudi (proizvođači na svojim imanjima)  vladala  je  neplanska  proizvodnja. Jedne godine svi bi zasadili prasu. Prase je bilo svugdi, plivala je i po rici, a cijena u otkupu nije mogla pokrit ni najosnovnije troškove. A onda druge godine, niko je nebi sadija pa je nije bilo ni za lika, a cijena joj je bila u zlatnicima. I tako iz godine u godinu. Mnogi su se snalazili i odlazili na tržnice Splita, Dubrovnika, Mostara i Sarajeva u nadi prodaje svojih proizvoda za malo više novaca. Cijena goriva  u to doba bila je prava sitnica pa se to uglavnom isplatilo. Neki su svoje proizvode prodavali na magistrali, a izgleda da je to i danas jedno solidno rješenje plasmana proizvoda. Jeli u to doba bilo bolje nego danas? Jeli se išta promjenilo od onda do danas i imali tko plan, šta uzgajati  i u kojim količinama da bi se postigla profitabilnost i lakši plasman. Možda se u našem kraju pretjerano proizvode kulture kojima je tržište zasićeno pa im je plasman otežan, a cijena vrlo niska. Postoje neke kulture koje nedostaju na tržištu i imaju visoku cijenu, a možda bi se mogle proizvoditi u ovom kraju, o tome smo već pisali, ako ste zaboravili možete se prisjetiti samo kliknite u rubrici izdvojeno tema "Prilagodba"
Šta napraviti ? Kako danas poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda.  
Kako imati organizirani plasman s garantiranom cijenom. Kako se organizirati i postići zaštitne cijene. Jeli rješenje osnivanje zadruge, neke nove, modernije i kako to izvesti. Šta će se desiti s poljoprivrednim proizvođačima  kada Hrvatska uđe u Europsku uniju. Hoće li poljoprivredni proizvođači ulaskom Hrvatske u EU postati obrtnici???  Ako poljoprivredni proizvođači postaju obrtnici, onda se kao i svi ostali obrtnici mogu organizirati u Ceh. Tako organizirani mogu lakše  rješavati probleme s kojima se suočavaju. Ako je Ceh ribara isposlovao plavi dizel za ribarske brodove, može li, na primjer, Ceh poljoprivrednih proizvođača doline Neretve isposlovati isto za svoje traktore, pumpe i ostalu mehanizaciju ili zaštititi otkupnu cijenu svojih proizvoda. U nekim zemljama poljoprivredni proizvođači su udruženi kroz razne zadruge ili udruge, a u mnogim zemljama imaju i svoj sindikat. Valjalo bi i o ovome razmišljat, dok je još vrime, jer problema uvijek ima i biti će ih sve više, a  pojedinac ih sam  teško može  rješavati. Treba se samo udružit i organizirat, a to nije tako teško.
Eto i mi smo se udružili i zajedno obradili i napisali ovu temu.
                                                                           Oliver i Nenad

www.zadruge.hr/osnivanje.aspx
www.hok.hr/cro/cehovi


komin @ 09:25 |Komentiraj | Komentari: 37 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 25, 2008
Osnivačka skupština DVD Komin
Pročitaj kompletan post
komin @ 00:42 |Komentiraj | Komentari: 55 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 24, 2008
U stara vremena u nekim mjestima lijepe naše šetao je bubnjar  i svojim bubanjem privlačio pažnju, a zatim bi izvadio komadić papira i pročitao: "Daje se na znanje........" Informacije koje je davao bile su veoma važne i potrebne da ih čuje svekoliko pučanstvo.
Danas, u ovo novo doba postoji više mogučnosti širenja informacija, a najrašireniji i sve dostupniji svakako je internet. Ovom prilikom predlažemo MO Komin da napravi službenu web stranicu na kojoj će svoja djelovanja pravovremano prikazati puku i tako biti transparentan na zadovoljstvo svih nas. Dok se oni ne moderniziraju kominski blogeri će pripomoći. Zahvaljujemo Goranu Kovaču koji nam je poslao ovaj tekst.

Zahtjev za Izmjenu i dopunu Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije.
Pročitaj kompletan post
komin @ 19:28 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 18, 2008

Do kraja godine biti će javna rasprava vezano za izmjenu prostornog plana DNŽ (Ušće i Galičak). Tema koja zanima mnoge. Koje su to izmjene i šta s tim izmjenama dobija Komin i Kominjani?  Postavljajte pitanja, a oni koji znaju odgovore, neka ne šute.
Pravovremeno se pripremimo za javnu raspravu, da ne budemo zatečeni i da ne padamo s Marsa.
                                                             Nenad

komin @ 05:56 |Komentiraj | Komentari: 39 | Prikaži komentare
srijeda, rujan 17, 2008

Kažu da je to kruh sa sedam kora. I nije lako zarađivati kruh «orajući» po oceanima svijeta, ali imaju oni puno lipih trenutaka, puno lipih  događaja, a i vide skoro cijeli svijet. Avanturisti. Ili samo pomorci. Bilo je komentara i pozdrava  na blogu vezanih za naše pomorce. Dosta naših sumištana navigava, di se trenutno nalaze ne znam, a teško je i znati. Znat ćemo kad se vrate, stari morski vukovi, prekaljeni, puni životnog iskustva, ispričat će nam dio svojih priča, ko i uvik. Ovaj post neka bude posvećen pomorcima iz Komina, ako se jave možda i saznamo gdje trenutno plove i kako im je. Ja posebno pozdravljam vrsnika Dragana Oršulića. Rahan trenutno plovi po Mediteranu, a kada u nas zazimi odoše oni u Južnu Ameriku. Sa lita na lito, tako je to na kruzerima. Doduše, Rahan će prije Brazila malo u Komin, postat će tata.Evo par fotografija sa radnog mjesta tog pomorca.
Mirno more zete.
                                                               Zdeslav

komin @ 00:29 |Komentiraj | Komentari: 79 | Prikaži komentare
subota, rujan 13, 2008
Evo da unesemo malo humora na blog:
komin @ 15:57 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 11, 2008

Prije nego započnem s ovim postom zahvalio bi svima koji su uputili čestitke povodom godišnjice našeg bloga. HVALA VAM, Vaše čestitke su poticaj da budemo još bolji. Fala Bogu bilo je i kritika i niskih udaraca, ali i to je dio naše stvarnosti. Kako pohvale, tako su  i kritike dobro došle, a one ružne stvari, njih je sve manje, a  i otupili smo na njih. Prije dva dana nešto me posebno razveselilo. Stigao je e-mail jednog mladog Kominjana s prijedlogom teme koju bi valjalo obraditi, a sličan prijedlog  bio je i u komentarima.
Ja bih rekao: "Fala Bogu, bilo je i vrime više da nam se netko javio". Mladi Kominjanin, u daljnjem tekstu ćemo ga tako zvati jer je momak napisao; da bi on rado obradio ovu temu, a znate kakav je naš svit, razapeli bi ga ko najvećeg neprijatelja samo zato šta momak ima svoje mišljenje. "Bože sačuvaj da netko u Kominu tako mlad ima svoje mišljenje, šta on ima mislit, pa tek je na svit zinija". A onda, kako to ide dalje kod nas, počne vrijeđanje, pljuvanje i to ne samo njega, nego ide to dalje, ritual pljuvanja proširi se po bližoj i daljnjoj rodbini. Nadam se da ćemo jednog dana biti iznad ovakvih negativnosti, i da će svatko bez straha i problema  moći izreći svoje mišljenje i stavove.
I kako naš mladi Kominjanin kaže, a svi to dobro znamo, nekad je Komin imao kulturni život na nivou malog grada. Imali smo glazbu, kino i svakog petka održavao se bal. Održavali su se koncerti i dolazile su u ono doba zvijezde estrade. Glazba Komina je zamrla, tu i tamo sastanu se da ispušu prašinu iz instrumenata. Nešto malo kulturnog života živi u Kominu danas, a jeli to dovoljno, procjenite sami. Danas su neka druga doba, mladi imaju neke drukčije potrebe i navike, a stari su ostali stari i teško prihvačaju novitade  mladog svita. Dom kulture prokišnjava, uvijek se nešto sanira, čisti i pituraje, ali nikako da se napravi nešto na nivou kakvog Komin zaslužuje. Vjerujem da se svi slažemo u jednom; Prostor u Dom kulture u našem mistu preslabo je iskorišten i treba kompletnu obnovu. Potrebno je osmišljavanje rada i aktivnosti koje će se održavati u Domu. Prije nego šta opalite s komentarima, a ja bih volio da dajete neke konkretne prijedloge, a pljuvačnicu ostavite za neke druge stvari. Svi znamo da postojeće stanje ne valjaj i šta ćemo sad to stotinu puta ponavljati uz gomilu prigovora i osuda. Konkretni prijedlozi možda potaknu neke ljude u Kominu da se nešto pomakne u pozitivnom smjeru. Da bi Vama, a i sebi potaknuo kreativno razmišljanje po ovom pitanju, nazvao sam nekoliko svojih prijatelja koji su vezani za svoje rodno selo i upitao ih kakva je situacija u njihovom Domu kulture. Kod nekih je situacija katastrofalnija nego kod nas, ali to nas ne opravdava. Negdje ima krasnih primjera živog i uvijek otvorenog Doma kulture. Npr. U jednom mjestu Dom kulture otvoren je svakodnevno od 15 – 23 sata. Dom ima svoj kafić i dvoje mladih mještana imaju osigurano radno mjesto. U domu je velika plazma pa cijelo selo prati vjesti i sportske događaje. U Domu se može igrati šah, čovječe ne ljuti se, briškula i tršeta, domino, a u jednom selu svake subote imaju organiziranu tombolu.  Kartela  košta 2 kune, a cinkvina bude do 30 kuna, a tombola oko 100 kn. Mještani se dobro zabave. U jednom selu sinjske krajine, u Domu kulture svake srijede organizirano je "Sijelo žena". Žene heklaju, vezu i izrađuju narodnu nošnju, čakulaju i prepričavaju stare priče iz mista, često zapivaju kako se nekad pivalo. Na tom sijelu bude nemali  broj mladih cura koje od starijih uče ovu tradiciju (večer je rezervirana samo za žene, nema muškaraca). Vrhunac mog oduševljenja, radom i akvtivnostima u Doma kulture izazvao je jedan 23 godišnji mladić koji je u svom selu organizirao večernja generacijska okupljanja, četvrtkom glazbenu slušaonu s glazbenim menijem, petkom plesnu večer, a subotom plesnu matineju od 16 – 20 sati za mlađe od 18 godina na kojima se često održavaju proslave rođendana osnovaca. Još jedan dokaz da je mladenačka kreativnost potencijal. Dom kulture trebao bi biti okupljalište mladih. Zato dajmo priliku mladima, saslušajmo ih, podržimo ih, podržimo ih i onda kad smo sumljičavi prema njihovim idejama. Pustimo ih da govore, pustimo njihove ideje neka pljušte, tko zna možda i mi stariji nešto naučimo. Naši mladi, naše je najveće bogatsvo.
I ne zaboravite, ovaj blog,  pokrenula je kominska mladost.
                                                                                        Nenad

komin @ 12:08 |Komentiraj | Komentari: 63 | Prikaži komentare
četvrtak, rujan 4, 2008

Prije godinu dana dva mlada  kominska studenta Oli i Kiko puni entuzijazma pokrenuli su ovaj blog u jedinoj iskrenoj želji da u svojim studentskim danima budu što bliže Kominu i Kominjanima. Pored svih nedaća koje je blog proživljavao u  porođajnim i početnićkim mukama, ipak je preživio, i u godinu dana doživio gotovo 100 000 posjeta. Dnevni prosjek posjeta je 280 što bi značilo da smo solidno zanimljivi i da ćemo djelovati i dalje.  Koliko je ovaj blog pridonio povezivanju Kominjana i koliko je utjecao na neka zbivanja u našem kraju, koliko smo postali zreliji, demokratičniji, savjesniji i kulturniji, procjenite sami.
Povodom prve godišnjice kominskog bloga nekako mi se čini logičnim da ovaj post posvetimo medijskim slobodama u našoj domovini.
Danas u Hrvatskoj ne postoji neprofitno medijsko izdavaštvo, i koliko god se aktuelna vlast zaklinjala da su medijske slobode u usponu, mišljenja sam suprotnog. U medijima možete popljuvati  bilo kojoju  političku stranku ili opciju, ali bože sačuvaj da će te nešto ružno ili bolje rečeno istinito napisati o tajkunu koji zapošljava 30 000 ljudi i od kojeg posredno ili neposredno živi izdavaštvo, mediji i još mnogo, mnogo ljudi. Ili, da će te pisati o nekakvim projektima koji su štetni za našu zemlju a interes su krupnog kapitala, nema šanse. O političkim trakavicama, zataškivanjima, namještaljkama, sukobima interesa i ostalog prljavog političkog rublja, istina, mediji su puni, ali sve nekako izgleda kao teatar  političkih protivnika koji u konačnici ne odgovaraju za svoje postupke i djelovanja  već se sve svodi na trgovinu u  cilju političkog balansa. Hrvatska je malo tržište i mediji žive isključivo od prodaje marketinškog prostora. Mediji su prisiljeni podilaziti kapitalu u kojeg se ne smije dirati, jer kako pisati istinito o onima  čiji kruh jedete. Kao po pravilu, politika i kapital su u sprezi, odnosno, jedno bez drugoga ne ide. I u toj sprezi interesa osim moći i novca ništa nije sveto: čovjek, domoljubje, ekologija pa i sama načela Kristova nauka na koja se mnogi zaklinju.  Javni natječaji i javne rasprave ne rijetko su namješteni ili pogodovani političkim istomišljenicima. Ne rjetko, oglasi za javni natječaj ili raspravu objavljuju se u baždarenom vremenu  kako bi se zadovoljila zakonska forma i nemaju svrhu pravovremene i poštene obavjesti javnosti. Prešučivanje istine  za koju neki misle da je moralnije od objavljivanja laži, postala je norma  hrvatskog društva. Bilo kakvo zaklanjanje ili prešučivanj istine od javnosti  zakidanje je medijske slobode.
To se ne dešava samo kod nas, nova istraživanja pokazuju da je sloboda medija u globalnom padu. Samo 18 posto svjetske polupacije živi u zemljama sa slobodnim medijima. Od 195 zemalja u kojima se ova istraživanja provode Hrvatska je 78. zajedno s Botswanom.Zbog ovakvog medijskog ograničenja "Internet" ostaje jedini medij u kojem je svatko od nas gazda svojih misli. Blogovi i forumi mali su tračak nade slobodarskog izražavanja u kontroliranom medijskom prostoru.
Kako je naš Blog nastao početkom Rujna u horoskopu Djevice,  mi i dalje ostajemo nevini u političkim i gospodarskim kužinama, ali svakako, ne i naivni. Blog je otvoren za sve teme i svi oni koji žele mogu surađivati. Na sve mail-ove šaljemo odgovore ako je adresa dostupna. Pravo na komentar i raspravu svakog objavljenog posta dio su medijske slobode i na ovom blogu nikome do sad nije bilo niti će biti  uskračeno ili ograničeno. Brišemo jedino uvrijedljive, nepristojne,  rasističke i  ksenofobne komentare. Ne podržavamo niti jednu političku opciju, želimo biti objektivni koliko je god moguće i otvoreni smo za sve kritike. Na prvom mjestu nam je ljubav prema čovjeku, svakom našem Kominjaninu, našem rodnom kraju i našoj baštini. Zahvaljujemo svima koji su surađivali bilo kroz postove ili komentare. Posebna zahvalnost svima koji su pokazali toleranciju, razumjevanje i kulturu komunikacije. Žao mi što su neki odustali od javljanja i komentiranja ili bolje rećeno što su ih zlobnici svojim ispadima i ne kulturom udaljili s ovog bloga.

Ostanite s nama, budimo gazde svojih razmišljanja, to nam nitko ne može oteti.
                                                                          Nenad

komin @ 10:41 |Komentiraj | Komentari: 50 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.