KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - travanj 2009
srijeda, travanj 29, 2009
Lokalni izbori održati će se u nedjelju 17. svibnja 2009. Tko su kandidati za gradonačelnika i za gradsku listu možete pročitati klikom na:
Pročitaj kompletan post
komin @ 10:31 |Komentiraj | Komentari: 125 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 27, 2009

U ovom postu opet ću pisati o turizmu, a povod tome je kruzer “Island Sky” koji je prošli tjedan uplovio u pločansku luku. Kako piše u dnevnim novinama kruzer se zadržao u pločanskoj luci kraće nego je bilo predviđeno zbog nedostatka sadržaja za goste u dolini Neretve.
Grad Ploče na turtističkoj ljestvici nalazi se vrlo nisko ili bolje rečeno na samom dnu na našoj obali. Zašto je to tako?
Baćinska jezera i ušće Neretve iznimni su izletnički resursi ne samo u sezoni već u izvan sezonskom periodu, ali nedovoljno iskorišteni.
Šta se sve može  ponuditi  gostu?
Neku večer na domaćoj dalekovidnici ne sjećam se koja emisija,  vidio sam kako jedrenjak- kruzer iskrcaje goste u Maslinici na otoku Šolti, a onda  oni  na biciklama odvezu se 25 km do Stomorske i tamo ih pokupi taj isti kruzer.
Zanimljivo!
Biciklistički turizam ili biciklistička rekreacija sve je zastupljenija u ponudama turističkih destinacija. Biciklizam se smatra relativno sigurnom aktivnošću koja ima sve više pobornika, a uključuje uživanje u prirodnim ljepotama i svježem zraku, osim toga nudi određenu dozu adrenalina. Porastom razvijanja ruralnog turizma, sukladno raste i ponuda biciklističkih staza Hrvatske. Gotovo svaku ruralnu destinaciju možete pretvoriti u prostor aktivnog  odmora na dva kotača.
Šta je nama onda činiti?
Vrlo jednostavno; ucrtati biciklističku stazu u turističkoj ponudi,  npr.: Banja-Desne-Kula-Krvavac-Komin-Banja ili npr.:Ušće-Blace-Vlaka-Podgradina i nazad. Uz takve biciklističke staze biciklisti će poželjeti negdje pojesti i popiti štagod, a mnogi od njih trebati  će najam bicikla i druge usluge. U svakom slučaju ideja za razmišljanje. Puno toga se u turizmu može ponuditi bez velikih ulaganja, jer  turizam nisu samo hoteli odnosno spavaonice za goste.  
I još nešto o kruzerima. Kod naše javnosti postoji mišljenje da se od kruzerskog turizma ima vrlo malo koristi,odnosno da korist ima jedino lučka uprava i nitko više. Možda je to istina,  ali samo zbog naše ne poduzetnosti i neznanja kako  gostima  uzeti novce. Evo jednog apsurda koji daje pravu sliku naše gluposti. Nekakoliko dana prije dolaska ovog kruzera u Ploče, boravio sam u Dubrovniku i baš taj dan grad je bio pun gostiju. Tri ogromna  kruzera stvorila su gužvu na Stradunu  kao u špici sezone. Zadržao sam se zbog posla neko vrijemena u jednoj prodavaonici poznatog domaćeg lanca malih trgovina smještene po sredini Straduna. Ulaze stranci u namjeri kupnje; cigareta, pića, razglednica i dnevnih novina. Ulaze i izlaze praznih ruku jer na kasi piše: NO EURO, ONLY KUNA. Gosti s kruzera u skućenom vremenu svog posjeta,  moraju čekati u redu pred bankom ili mjenjačnicom da bi promjenili svoje Eure, i…. onda iznervirani  odustaju i svoj novac ne troše.Kakve nama koristi od toga? Ako korištenje autoputa možete platiti u kunama i eurima, onda je  moguće isti sustav primjeniti u trgovinama, ali koga je briga. Prije tridesetak i više godina kada su naši gastabajteri vlakom odlazili u Njemačku, onda se kroz Austriju na svakom kolodvoru moglo kupovati u šilinzima i markama. U Trstu se kupovalo u lirama, markama i dinarima. Davno je to bilo, prije trideset  i više godina, trgovina kod naših susjeda  imala je neke  pametne zakonitosti, ali šta nama  to vrijedi kad mi još nismo došli pameti.
                                                                               Nenad

komin @ 09:35 |Komentiraj | Komentari: 38 | Prikaži komentare
petak, travanj 24, 2009
Stigao nam je zapisnik sa Zbora građana održanog 18.travnja. Kako je na tom zboru dogovoreno da se zbog radi dodatnih pojašnjenja, na razgovor pozovu predstavnici Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda i dok se taj sastanak nije održao nije se žurili s ovim zapisnikom. Sastanak predstavnika prodavača, Hrvatskih cesta i Hrvatskih voda održan je u četvrtak, 23. travnja 2009. godine u Domu kulture u Kominu. Kako smo dobili informaciju Hrvatske ceste ustraju na izgradnji ugibališta, zbog sigurnosti odvijanja prometa. Nakon sastanka predstavnici prodavača i predstavnici HC i Hrvatskih voda obišli su teren, te je dogovoreno da će se o točnim lokacijama ugibališta dogovoriti sa zainteresiranima. U svakom slučaju, sa sjeverne strane magistrale bi se, najvjerojatnije, izgradilo ugibalište od Marinuše do Zonjuše (tj od Šumanove kuće do Urlićevog privezišta Plavog Jadrana), te od Mate Vujevića kuće (krivina iza Medene) do sljedeće krivine (Šajinoga tora), za koje postoji i mogućnost produljenja. Problem ostaje južna strana magistrale od Rogotinskog mosta prema Kominu, a koji su to problemi možete pročitati u zapisniku sa nedavnog zbora. Hvala Goranu na sažetim informacijama.


Zapisnik sa Zbora građana možete pročitati klikom na:
Pročitaj kompletan post
komin @ 22:33 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 20, 2009


komin @ 23:09 |Komentiraj | Komentari: 44 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 16, 2009
komin @ 21:30 |Komentiraj | Komentari: 33 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 15, 2009
Dugo je vrimena da je Gurija pokrenija Kominski Forum.Po meni jednu vrhunsku stvar ako se to pripozna i ako se registrira dovoljan broj ljudi.No,po mom mišljenju malo je forumaša registrirano,a urednik Gurija napravio je forum kakvog se ne bi postidili ni vlasnici najvećih svjetskih web stranica.
Sad kad sam pogleda nakon nekog vrimena stvarno sam vidia da je u nj utučeno puno truda.
Tako je Gurija stavija na forum prognozu,radio stanice okolnih mista,bazu pjesama za skidanje,a što će se posebno dojmit nekih od vas je to da na forumu postoji shoutbox  koji se zove po kominski "ćakulona".
Na forumu ćete naći sve novosti vezane za naše mjesto i okolicu,oglase,tehničke savjete,zanimljivosti iz sela te rasprave o tekućim problemima.
Da sve to nije dosta on je napravio video vodič foruma za nove korisnike.Evo pogledajte kako to profesionalno izgleda i naravno registrirajte se,mogućnosti komunikacije preko foruma su daleko najveće među svim internet servisima.
Bravo Gurija,nadam se većem broju članova,kvalitetnim raspravama i kvalitetnom radu foruma!
http://kominski-forum.forumeast.com/forum.htm
komin @ 09:25 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
utorak, travanj 14, 2009
Evo jedan video cijele "predstave" kominskih žudija u Kninu. Video nam je poslao Goran,a snimili su Zvone Dugandžić Đole i Tomislav Dugandžić Paško. Sve pohvale žudijama pravi su!Stvarno ih je lipo vidit.
komin @ 22:53 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
ponedjeljak, travanj 13, 2009

Šaljem vam nekoliko slika od kominskih čuvara Kristova groba koji su bili na smotri žudija danas u Kninu , pozdrav od blogerice – crnarika.komin @ 19:58 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
petak, travanj 10, 2009

Neka svjetlo Uskrsnog jutra obasja sve one koji lutaju putem besmisla i beznađa, da otkriju tajnu Isusove prisutnosti u ljudskom životnom hodu. Neka rane Uskrslog Krista izliječe vaše rane, da se mognete, puni radosne nade, hrabrije i spremnije suočiti sa sadašnjicom. Neka Ljubav, koja je na križu pobijedila, bude vaše uporište u borbi protiv zla i grijeha, te neka vam nikad ne ponestane nadahnuća i ustrajnosti u izgradnji mira.
Neka ovaj Uskrs bude veliki događaj u našim srcima.komin @ 09:18 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
utorak, travanj 7, 2009

Rezultati ankete : Jesteli za rušenje terace i prenamjenu tog prostora?
Za:        39%
Protiv:   58%
Nezna:   3%
Ukupno glasova: 137

Ovako su glasovali posjetitelji kominskog bloga, a oni koji su glasovali u domu kod njih je nešto drugačija statistika odnosno u domu je izglasano rušenje terace. Po komentarima bi se dalo  zaključiti sljedeće:
Mnogi Kominjani ne žele doči na Zbor građana jer tamo nemaju šta raditi, ali će rado na sve izglasane odluke imati svoje prigovore. Neki zamjeraju Mjesnom Odboru sve i svašta, ali nema ih u domu gdje bi se trebale čuti njihove zamjerke. Mjesni odbor je legalno izabran od mještana Komina, pa dragi moji tko  ima nešto protiv, prvom prilikom kad bude Zbor građana, uvjek postoji točka dnevnog reda “Razno”  i možete reći ili predložiti što god želite. Ovo šta ste pisali u komentarima nije baš od velike koristi. Vaša riječ vrijedi samo na Zboru građana, a osim toga tamo se nemožete skriti iza neregistriranog korisnika.
Pojedini  Kominjani neznaju da je bio Zbor građana, hoće reči da nisu informirani o njegovom održavanju. U svakom slučaju mnogi imaju opravdanje za ovo ili ono, a ja bih rekao nije vas briga. Na parlamentarne izbore izađe preko 500 Kominjana, kako je netko napisao u komentarima: Najvažnije vam je tko će sjediti u saboru, a kad se donose važne odluke za Komin nemože vas se sakupiti niti 50. Žalosno ali istinito.
                                                        Nenad

komin @ 23:45 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
petak, travanj 3, 2009

Krenula je priča o teraci iza crkve o njenom rušenju i prenamjeni tog prostora. Prije nego  napišemo ozbiljnu  temu o tome, ajmo pitati naše mještane, šta oni misle: Jeste li za rušenje terace i prenamjenu tog prostora ili ste protiv?  Otvorena je anketa  u desnom uglu ispod brojača posjeta gdje možete ostaviti svoj glas. O razlozima koji su utjecali na Vaše  glasovanje možete pisati u komentarima.
Pute, laze
pizon dublin tovari
gustirne žedne
mijun sići i lati
konkulana škina težakov
od motik po žurnatin pritrujena…..
www.youtube.com/watch?v=p0q-7nrQ3X8&feature=related

komin @ 07:14 |Komentiraj | Komentari: 67 | Prikaži komentare
srijeda, travanj 1, 2009

O prostornom planu će se sigurno još mnogo pisati, a tema bi mogla  dobiti i pod naslov, kao naprimjer: “Demokracija, made in Komin”. Ajmo redom. Dobro znamo šta su Kominjani zatražili u svojem zahtjevu za ID PP DNŽ , da se nebi ponavljali koga zanima može još jednom pročitati u temi   Daje se na znanje. Od cijele one trakavice po medijima gdje se mahalo kominskim zahtjevom i  nečijim stvarnim planovima koji su se uveliko razlikovali od traženih, mogu još jednom ponovit šta mislim o tome; Kominjani su tražili suve smokve, a dobili su kobasice. Na javnoj raspravi u Pločama pažnju Kominjana odvukla je  granica između Opuzena i  Komina, odnosno grada Ploče, zbog ćega je nekima rasprava o hotelima  na ušću bili sporedna stvar. Nakon rasprave, po hitnom postupku sazvan  je Zbor građana Komina na kojem se pored ostalog raspravljalo o zoni T-1, odnosno, pristupilo se glasovanju.

Zašto se glasovalo? Jeli se uopće o tome trebalo glasovati i kome je to glasovanje bilo potrebno? Da nije bilo sporne granice s Opuzenom, nebi ni bilo Zbora građana niti ovog glasovanja. A kad se već glasovalo, zašto se nije glasovalo o drugim prijedlozima iz PP koji su od vitalnog značaja za razvoj Komina, a odbijeni su.  Npr. prijedlog da se  na lijevoj obali Neretve na potezu između Opuzena i Ušća uvrste zone stambene i poslovne namjene. Da ja nebih puno pametovao, napravit ćemo malu usporedb šta to Kominu i Kominjanima donosi izgradnja hotela na ušću, a šta bi im donjela eventualna izgradnja stambene i poslovne zone na lijevoj obali Neretve.

Počnimo s  hotelima.
Svakako, da je trebalo prije ovog kominskog glasovanja za zonu T-1 barem kazati Kominjanima, ako već nisu pročitali, šta to piše u ID PP DNŽ.
A piše sljedeće:
Standardi za planiranje turističkih zona su prostorno planerski standardi, koji  kažu:
Standard zapošljavanja
u špici sezone za hotele; 1 zaposleni na 8 kreveta, za sve ostale standarde spominje se rad hotela od 120 dana
To bi otprilike značilo nekako ovako:
Špica sezone u našoj zemlji traje svega 45 dana, a hoteli će ukupno raditi 4 mjeseca. Koliko će se sezonaca zaposliti u špici sezone, a koliko u ostalom vremenu rada hotela, izračunajte sami. Koja su to radna mjesta? Sezonski konobari,sobarice, poneki recepcionar, kuhari i kuhinjsko osoblje. Hoće li Kominjani raditi te poslove ili ne, svejedno je. U svakom slučaju to je perspektiva za buduće generacije Kominjana koju ste Vi izglasali.

Poslovno stambena zona na lijevoj obali Neretve.
Zona  uz prometnicu, u blizini poljoprivrednog imanja idealan je prostor za izgradnju malih obiteljskih pogona u kojima  se paralelno uz poljoprivrednu proizvodnju mogu razvijati prerađivački i drugi obrti. Ovakva zone s prerađivačkim obrtima može povečati isplativost bavljenja poljoprivredom  uz otvaranje novih radnih mjesta. (O prerađivačkoj djelatnosti dotakli smo se na ovom blogu u temi Prilagodba, gdje je za primjer  spomenut pogon za proizvodnju čaja u filter vrečicama, a spomenuti su Francuski uzgajivači puževa radi usporedbe razlika u cijeni neobrađenog proizvoda u odnosu na cijenu proizvoda proizlašlog iz prerađivačkog obrta.) Ovakvi  pogoni odnosno zone u pravilu donose  napredak lokalnom stanovništvu. To je MO Komina tražio, a nije dobio uz obrazloženje; malim brojem stanovnika i stambenom zonom zapadno od Gusarevog igrališta gdje se nemože doći s malo večim kamionom. Šta to znači mali broj stanovnika, ako se uzme u obzir činjenica da je udio Komina 11% od ukupnog broja stanovnika u općini Ploče.  
Šta je stvarni interes Komina? Hotel na ušću ili poslovno stambena zona na onom kraju. Svi oni koji su glasovali za zonu T-1. Pozivam ih da iznesu  argumente, ako ih imaju; U ćemu je taj projekt dobar za Kominjane i čiji je to projekt za kojeg je glasovala večina.

Sve ozbiljne teme koje sam do sada napisao na ovom blogu, nisu baš svakome  najbolje legle. Pretpostavljam da nekima ni ova tema neće odgovarati, ali šta ja tu mogu. Za sve dosad šta sam napisao, pisano je argumentima i činjenicama, u dobroj i poštenoj namjeri da pomognem koliko mogu svom rodnom mistu, bez ikakvog osobnog interesa. Iz svega ovoga šta sam napisao u ovoj temi, nameće se jedno logično pitanje: “Čiji se to intersi opet lome po Kominu i Kominjanima?” Ako nekome nije pravo ovo šta sam napisao, neka iznese svoje argumente u  komentarima, rado ću raspraviti. Kad već spominjem komentare, u prethodnom postu ima nekoliko zanimljivih koji puno govore, pored ostalog i to, da nisu baš svi Kominjani tako naivni. 
                                                                 Nenad

komin @ 01:49 |Komentiraj | Komentari: 128 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.