KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - ožujak 2013
petak, ožujak 29, 2013


komin @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 18, 2013

"Nekoć poštovani premijeru,

nisam siguran imam li se uopće pravo javiti, budući da Vam ne pišem iz Zagreba, jedinog i ekskluzivnog sjedišta sveukupnog znanja u Hrvata, nego praktički iz te besprizorne Špičkovine & Vukovine, ali ipak ću se odvažiti na ovaj korak, ponizno se usuditi podignuti pogled s ovih blatnjavih cipela prema Vašoj veličanstvenoj fresci, u nadi da će Vam to pomoći da se malko spustite sa svetih i nedodirljivih nebeskih visina (ipak ste Vi, iako tako mladi, već "ispunili i političke i karijerne ambicije"), pa da možda barem malo bolje spoznate kako stoje stvari u stvarnome svijetu, izvan uskoga kruga oko Vaše kule bjelokosne.

(Usput, da ne bi bilo zabune: iza mene također ne stoji nitko, a ponajmanje nekakva desnica koja se upravo ovih dana spušta na još niže razine, rekordne čak i za svoju bogatu povijest reakcionarnih podlosti i šovinističkih nebuloza.)

Za Vas sam prvi put čuo još neke davne godine početkom ovog stoljeća i na temelju jednog intervjua na Stojedinici (i dalje ne shvaćam zašto se dopušta da medijski signali općenito dopiru sve do Špičkovine & Vukovine?!?) zaključio da za ovu jadnu i napaćenu zemlju - usred posttuđmanovskog mraka i bijede, te uoči tada još neočekivanog dolaska na vlast manipulatora svih manipulatora i pljačkaša svih pljačkaša, Superhika svih superhikova - još ima nade. Pomislio sam da ipak ima mladih (ili tada barem relativno mladih - vršnjaci smo;-)), obrazovanih, suvislih i sposobnih ljudi koji su voljni podmetnuti leđa i pomoći državi i narodu, sve nas zajedno (da, nažalost, i Špičkovine & Vukovine) povesti u svjetliju, otvoreniju, humaniju, liberalniju, tolerantniju, moderniju europsku budućnost, daleko, daleko od ustaša i partizana, daleko od jurâ i bobanâ, daleko od mrskog Balkana i šarmantnog lokalnog kolorita nepotizama, klijentelizama i svih ostalih sličnih -izama.

I eto, kao i gotovo na svim dotadašnjim i gotovo svim kasnijim izborima, glasao sam za SDP, na to nagovarao i druge, zagovarao Vas osobno i cijelu stranku još dugo, dugo, još vas do prije nekoliko mjeseci sve uzaludnije nastojao braniti od žučljivih (i sve češće opravdanih) napada sa svih strana, pravdajući vas sve užasnim zatečenim stanjem, vama toliko dragim "kosturima iz ormara", objektivnim globalnim, makroekonomskim i mikroekonomskim okolnostima, snažnim otporima reformama itd. itd., ad nauseam. (Oops, sorry, Vaš omiljeni latinski - izgleda da su se ti pomodni gradski trendovi, unatoč poslovičnoj zatvorenosti vaših intelektualnih kasta, počeli probijati i do ovih naših špičkovukojebina - mi provincijalci valjda se onda još više trudimo, samo da nekako TBF-ovski budemo in, da budemo kao vi... plastični, bezlični?)

I gdje smo svi zajedno sada? Pokušat ću biti objektivan, iako nisam siguran da će mi to u cijelosti uspjeti: naime, nisam iz Zagreba, a nisam ni u Zagrebu, pa sam dosta neinformiran, neupućen, da ne govorim o tome da kao Špičkovukovac jednostavno ne mogu biti stručnjak ni za što, a kamoli za povijest i ovako visoku politiku. Ergo, gledano sa strane (ne s visine, štoviše, iz žablje perspektive!), krenuli ste s - priznajem: tako je barem izgledalo - dobrim namjerama, pa su čak i neke najave i prvi potezi obećavali bolje sutra. Neću Vas podsjećati kamo vodi put popločan dobrim namjerama, nego ću samo konstatirati da ste se izgubili već nakon 5-6 mjeseci. I za to vas ne krivim: naslijedili ste državu oderane kože, izjedenu do kostiju, totalno zaštićenu birokraciju i nedodirljive kaste, oportunističke koalicijske partnere, otpore promjenama na svim razinama, u svim segmentima funkcioniranja.

I što ste tada učinili? Po mojem skromnom sudu: predali se i prepustili. Nemoćno raširili ruke i većinu snaga usmjerili u ono što vam ipak najbolje ide: strančarenje, kadroviranje, sitne čarke i besmislene rasprave kojima samo preusmjeravate vodu na mlin izravnih protivnika, dok kod poštenog puka (koji se još usuđuje razmišljati, čak i izvan Zagreba!) sada već uglavnom izazivate gnušanje. Da, zaboravljam da dobar dio snaga trošite i na pronalaženje sve boljih i boljih stranačkih poslušnika koji su se već i prije uhljebljenja dobro namirili i odavno ušli u raznorazne sukobe interesa, pa ih sada još samo treba braniti od tih strašnih dorhovskih i uskokovskih nemani.

A gdje je nešto konkretno i pozitivno? Neću spominjati plan 21, neću spominjati broj nezaposlenih, neću spominjati poniženu srednju klasu, intelektualce, obrtnike i poštene poduzetnike (oksimoron u Hrvata?!?), neću pitati gdje su investicije, nova radna mjesta, gospodarski zamah, jer to ne znate ni Vi. Pa ni Vaši roudšouovski ministri. Ali spomenut ću ono što je meni, kao i mojim brojnim prijateljima, poznanicima, istomišljenicima... ne samo u magluštinama Špičkovukovine, nego čak i u belom Zagreb-gradu, nedopustivo i jednostavno neoprostivo: u prvih godinu mandata imali ste punu potporu velike većine dobronamjernih građana (i seljana!) i da ste imali samo mrvičak građanske (i seljačke!) hrabrosti, državničke mudrosti i odvažnosti, mogli ste napraviti puno, puno više, i to na još bitnijim, sistemskim, civilizacijskim područjima, mogli ste udariti temelje neke nove Hrvatske. Neka se ministarstva i sada koliko-toliko trude barem izbjeći potpuni krah, neka se trude barem nominalno i potemkinovski, neka (nomina sunt odiosa!) čak ni to.

Mene bi samo zanimalo što je s onim što se moglo i što se još uvijek može učiniti, što je s katastrofalnim školskim sustavom i kulturom - pritom ne mislim (samo) na teško rješive materijalne uvjete, nego na sadržaj, programe, meritum, kvalitetu, da ne spominjem jednu od deset najapsurdnijih od svih "hrvatskih" riječi u optjecaju: kurikulum - što je s tragično bezumnim stanjem na željeznici (u 21. stoljeću, hej!!!), pa onda s apsolutno nedopustivom, infantilnom, amaterskom, provincijalnom ("špipčkovukovinskom!") kadrovskom politikom u kojoj se i najmanji neposluh i razmišljanje svojom glavom drakonski kažnjavaju, čak i kad se radi o stručnjacima, ali se zato honoriraju prijatelji, pajdaši, stranački poslušnici, aparatčici, a honorira se bogme i "zakoniti lopovluk", sve dok ona novinarsko-aktivističko-dorhovska hidra opet ne iskopa neki zgodan, zakonit, ali krajnje nemoralan poslić...? Što je s astronomskim gubicima i isisavanjima novca poreznih obveznika u zdravstvu, što je s jedinstvenim, neponovljivim pravosuđem svjetskoga glasa? Što s poljoprivredom u procjepu između EU, lažnih obećanja, neznanja i ogromnih osobnih interesa? Što je...? I na kraju, ali svakako najvažnije, što je s tom nemani birokracije i državnog i lokalnog upravnog aparata zbog koje je zemlja paralizirana, temeljnim problemom koji ste mogli i još uvijek barem dijelom možete riješiti, od apsurdnog viška ministarstava, preko montipajtonovskog viška općina, do orwellovskog viška nesposobnih kadrova, sustavom koji koči napredak i abnormalnim troškovima vuče zemlju prema dnu, samo zato što to nekome (desecima tisuća zaposlenih i članovima njihovih obitelji, političkim elitama... i Vama, stranački i osobno?!?) odgovara, nauštrb sviju ostalih, na štetu budućnosti, Vaše i moje djece.

Gospodine premijeru, unatoč diplomi i podosta stručnome poslu (znam, to je upravo nezamislivo i nečuveno, budući da nisam u Zagrebu, to je gotovo na rubu incidenta, skandala, možda čak i utuživo!), moja ionako vrlo neredovita primanja danas su realno 40-ak posto niža nego prije 10 godina. Razliku, kao i nadu u bolje sutra pojela je ekipa prije vas, a sada je fino i halapljivo gutate i vi. Vi osobno, kao obnašatelj najviše izvršne funkcije u zemlji, trenutačno ste najodgovorniji za to što najveći broj građana danas živi još lošije nego prije godinu dana, bez izgleda za poboljšanje situacije, ali i za to što stotine mladih, znam iz neposrednog iskustva, ponajprije razmišljaju o tome kako prvom prilikom otići iz zemlje u kojoj ćemo sada opet tjednima slušati samo partizane, ustaše, branitelje, generale, očeve i majke, očuhe i maćehe domovine i dijaspore, kao i Vaše razmaženo cendranje, po mogućnosti garnirano latinskim poslovicama, a da svi zajedno nećemo učiniti ni najmanji korak u smjeru novih civilizacijskih dosega, jeftinije i učinkovitije države, boljeg života u svim aspektima, u krajnjoj liniji onoga za što smo se počeli boriti sada već prije više od 20 godina, dakle prvo protiv komunizma i totalitarizma, pa protiv agresora, pa na koncu i protiv (samo HDZ-ove?) kleptokracije.

Gospodine premijeru, neću Vas pozvati na ostavku zbog očite izgubljenosti i nesnalaženja, zbog nespretnog vrijeđanja vlastitih građana i sve češćeg vrijeđanja zdravog razuma, jer bi alternativa bila još gora, ako je to uopće moguće čak i u ovoj zemlji neograničenih mogućnosti. Ali umjesto da nas i dalje, redovito ex cathedra, poučavate i držite nam prodike, da nam (nadmeno i arogantno ili ipak samo nespretno i nemušto?) govorite o tome tko se smije javljati i odakle, tko smije što pitati, pisati i misliti, da nas segregirate prema (stvarnoj ili virtualnoj) udaljenosti od Trga ili Banskih dvora, da nas tako nepodnošljivo narcisoidno uvjeravate u vlastitu papinsku nezabludivost, da upravo ovakvim aferama, čarkama, incidentima stvarate još plodnije tlo za klijanje mračnih sila (Ili to ipak odgovara i Vama?!? Cijela opelješena zemlja sada se bavi poviješću građanskih ratova u Skandinaviji, a ne hrvatskim BDP-om, ne raspadom hrvatskog gospodarstva, društva, kulture, morala, vrijednosti... Ali, koga briga? Ipak ste Vi već, citiram, ispunili i političke i karijerne ambicije!)... možda bi bilo dobro da se pogledate u ogledalo, da dobro promislite o tome što vidite i da napokon odlučite: hoćete li dati sve od sebe i pokušati izvesti neki bolan i neugodan, churchillovski (thatcherovski?) smion rez, barem pokušati srušiti tu neosvojivu birokratsko-klijentelističko-mafijašku kulu, omogućiti zemlji da prodiše bez preskupe birokracije, bez bujanja desnice koja je paradoksalan plod nezaposlenosti i dokonosti, pa da Vas povijest, bez obzira na ishod, pamti kao čovjeka koji je u teškom trenutku imao i viziju i hrabrost (kad smo već kod pogrešnih citata ili, na hrv. miskvotejšnsa: 'Tis better to have tried and failed, than never to have tried at all, oder nicht?), ili ćemo Vas ipak pamtiti u neusporedivo neugodnijem svjetlu, ne čak ni kako sirotog Baldricka, kojeg ste danas također (valjda opet nehotice...) uvrijedili, nego kao beskonačno ciničnog i oportunističkog manipulatora i kukavicu, zloglasnog i neuništivog Edmunda, lorda Blackaddera?"

Damir Biličić, knjiž. prevoditelj, Duga Resa
Terra Cuspisia et Lupusia
18. ožujka 2013.

index.hr 

komin @ 22:58 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 4, 2013
Pismo iz Kanade: "Nismo hrabri mi koji smo napustili Hrvatsku, hrabri su oni koji su ostali"

NA FACEBOOK stranici "Mladi napustimo Hrvatsku" objavljeno je pismo iz Kanade, kojeg je poslala jedna hrvatska emigrantica koja se s obitelji skrasila s druge strane Atlantika. Pismo hrvatske emigrantice, čiji podaci na Facebooku nisu objavljeni, prenosimo u cijelosti:

Muž u državnoj službi, ja vlasnica dva modna salona obuće i odjeće, dvoje prekrasne djece, obiteljska kuća, dva nova auta, živi roditelji... Zvuči idealno, zar ne? Da, ako to sve imaš u nekoj drugoj zemlji, a ne u truloj zemlji poput naše. Tako mi je žao, rođena sam tamo, tamo je sve moje, ali ovaj život je zaista kratak da bi ja voljela zemlju koja me je gazila iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec... Radila sam i po 18 sati na dan!!! I uvijek na kraju mjeseca, ja u minusu!!! Onda sam odlučila da sa svojih 31.g. više nisam 'ni mala ni glupa', spakirala stvari i klince i na 'ho ruk' za Kanadu. Posao sam vrlo brzo našla, stan, auto, škole... Puno mi je pomogao i g.Ernad Eno Causevic, imigracijski savjetnik.

Iako smo još uvijek na 'dnu', ipak je to veliki životni korak, ja sam sretna. Svakim danom smo sve sigurniji da smo donijeli pravu odluku za našu djecu. Ovdje ne postoje granice, sve ovisi o tebi samome, ne pitaju za prezime, babu, strica... bitno je da si radnik. Često puta čitam svakakve komentare o Kanadi i zaista se pitam od kuda ti ljudi izvlače sve te cijene, kao npr.za mobitel vele da plaćaju minimalno 60-80 $, no osobno koristim Public Mobile, imam neograničeni internet, neograničene pozive u Kanadi, i neograničene sms poruke s cijelim svijetom i to sve skupa za 25$ mjesečno!!! Kanada nema porez na vodu i hranu, kad tek spomenu da ne možeš naći stan ispod 1200$, meni odmah slabo!! Živim u srednjoj klasi zgrade u Hamiltonu, s 80% naših ljudi iz ex Juge, u trosobnom stanu s balkonom, imamo svog 'pazikuću' i svoje 'majstore' koji dežuraju 24/7 i to sve za 795$ (uključena podzemna garaža)... Ma mogla bi vam danima pričati s čime sam sve oduševljena u komparaciji s zemljom iz koje dolazim. No iskreno, srela sam svakakve karaktere ovdje, i kažem vam da oni koji pljuju po Kanadi ti ne bi bili zadovoljni ni da ih postavite za gl. managera u švicarskoj banci, uvijek bi našli neke kritike i trovali ljude koji zaista žele uspjeti. SVI koji žele pokušati, imaju moju potporu. Znamo se zezati mi ovdje koji smo došli unazad 2 godine; nismo hrabri mi koji smo napustili Hrvatsku, hrabri su oni koji su ostali!

Otvoreno ću vam priznati nešto! Znam da vi doma mislite da je najveći problem doći u Kanadu, no VJERUJ TE mi teže je ostati. Vašu stranicu posjećuju ljudi koji nam na sve moguće načine zagorčavaju ostanak ovdje! Pomoći ću svakome sa brdo informacija koje sam stekla ovdje. Već sam nekim mladim obiteljima pomogla oko dolaska. Naš najveći problem su naši ljudi, prije ce vam ovdje pomoći jedan Turčin, Čeh, Talijan, Kanađanin nego naši ljudi koji su ovdje već godinama! Nije mi ni na kraj pameti bilo da ću najveći problem imati upravo s našim ljudima, padale su svakakve riječi vidjevši me s puno optimizma i dvoje male djece. Svašta su nam govorili. Oni ne razumiju što nam rade. Oni vide da mladi masovno napuštaju Hrvatsku koja je i onako mala zemlja s malo stanovnika. Odu li svi mladi, pa tko će ostati??

Otvoreno su apelirali da se vratim jer mi smo budućnost Hrvatske, mojoj djeci je mjesto u Hrvatskoj! Kunem vam se čak sam bila i na misi u jednoj hrvatskoj crkvi gdje je NAŠ svećenik javno govorio o tome i kako bi sve pridošlice trebalo poduprijeti da se vratimo doma! Bilo je i govora da nas se 'urazumi' pogotovo mlade obitelji s djecom! Nekoliko puta sam imala i konflikt na poslu s našim ljudima. Crkli dabogda! Nebrojeno puta sam čula od također mladih obitelji da su im neki naši starosjedioci smjestili deportacije. Ja ovdje želim ostati, ovo je moj novi dom, moja djeca su ovdje sretna, suprug također i zato ne želim dodavati ulje u vatru. Savjet od nekih ljudi (koji znaju za taj problem) je bio; bježi od naših ljudi.

Možda vam zvuči nevjerojatno, no nažalost je istinito! To je moj razlog, nadam se da me razumijete! Svakako vas podržavam i svakako želim surađivati. Ljudima kojim sam pomogla s nekim informacijama koje sam sama saznala, danas su ovdje i također su zagrizli da ostanu zauvijek ovdje. Vaše su 'tihe' podrške. Još ćemo se svako čuti i još ćete svakakve 'iznenađujuće' informacije dobiti od mene iz prve ruke. Puuuno uspjeha vam od srca želim, igramo za isti tim!

www.index.hr

komin @ 16:22 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.