KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - prosinac 2010
četvrtak, prosinac 30, 2010
komin @ 23:19 |Komentiraj | Komentari: 73 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 27, 2010

Davanje mišljenja o studiji utjecaja na okoliš za zahvat:
navodnjavanje Donje Neretve –podsustav Opuzen

Javnost  može dostaviti mišljenje, prijedloge i primjedbe na Studiju u pismenom obliku u roku od 8 dana od završetka javne rasprave na adresu:

DUBROVAČKO NERETVANSKA ŽUPANIJA
UPRAVNI ODJEL ZA PROSTORNO UREĐENJE, GRADNJU I ZAŠTITU OKOLIŠA

DUBROVNIK, Pred Dvorom 1
20000 DUBROVNIK


Svoje mišljenje, prijedloge i primjedbe možete dostaviti u vremenu od 28.12.2010. – 05.01.2011.
Obavezno upisati poziv na broj: UP/I 351-03/10-02/14 od 18.11.2010.

Bez obzira na stav, primjedbe i mišljenja koje će uputiti grad, udruge  i ostala zainteresirana javnost, nije nevažano mišljenje svih onih o čijoj zemlji se radi. Iako živimo u državi  gdje politika progura na mala vrata šta želi i hoće, mišljenje šire zajednice nije zanemarivo.

Za sve one koji žele uputiti pismene primjedbe evo jednog zanimljivog primjerka:

Vlasnik  sam zemišljne  parcele (broj parcele) na desnoj obali donjeg toka Neretve.
Na svojem zemljištu imam (broj sadnica / zasađene kulture)
Netto dobit koju ostvarujem na svojem zemljištu iznosi između 25.000,00 – 30.000,00 kuna godišnje. Kao vlasnik kultiviranog poljoprivrednog zemljišta od kojeg uzdržavam/potpomažem svoje kućanstvo protivim se ponuđenom prijedlogu zahvata: navodnjavanje Donje Neretve –podsustav Opuzen, jer može ugroziti  moje vlasništvo i egzistenciju mene i moje obitelji. Predlažem da se u sustav navodnjavanja odnosno zaštite od zaslanjenja uključi cijeli donji tok Neretve, a ne samo jedan određeni dio.
U studiji utjecaja na okoliš zahvata navodnjavanje Donje Neretve –podsustav Opuzen nije određeno tko i kako će obeštetiti oštećene zbog  eventualnih negativnih posljedica nastalih realizacijom ponuđenog zahvata.
U slučaju da  zahvat bude realiziran s branom podno Opuzena  zahtjevam da nosilac  zahvata osigura moje zemljište od mogućih štetnih posljedica na godišnju odštetu u netto iznosu od 27.500,00 kuna. U slučaju štetnih posljedica uzrokovanih realizacijom ponuđenog  zahvata,  odštetu nosilac  zahvata (osiguratelj) namirivati će mi svake godine uz rast odštetnog iznosa od 5% godišnje, te je dužan  svake godine namirivati mi štetu dok moje zemljište ne vratiti u prvobitno stanje. Također zahtjevam da se izradi pravilnik po kojem će se šteta namirivati za svaki promil zaslanjenja kao uzrok eventualnog smanjenja uroda, a posljedica je štetnog djelovanja uzrokovano zahvatom brana podsustav Opuzen.
                 Ime i prezime
                    Adresa
                       Potpis


Upravni odjel za prostorno uređenje,gradnju i zaštitu okoliša na svaku vašu napisanu primjedbu, prijedlog  ili mišljenje dužno vam je poslati pisani odgovor. Ako ništa niste prigovorili  znači da se slažete s ponuđenim prijedlogom, a poslje vam uzalud kukanje.
Svoje primjedbe, prijedloge ili mišljenje pošaljite preporučeno s potvrđenim uručenjem koštat će vas dvadesetak kuna, nije puno za  jedan papir koji sutra možda bude imao veliku važnost, nikad se nezna.
Svi oni koji su sudjelovali na raspravi znaju da se u prezentiranoj studiji zemlje na desnoj strani donjeg toka Neretve tretiraju kao NE UREĐENE zemlje. Na raspravi je pojašnjeno da se misli na zemlje koje nisu meilorirane, međutim riječ NE UREĐENE može  imati  značenje da se na toj  zemlji ništa ne radi, odnosno da zemlja nije kultivirana. Ova riječ je vrlo bitna u bilo kojoj daljnjoj raspravi ili sporu. Svima je jasno da ovaj zahvat s branom između Opuzena i Komina može imati negativne posljedice za  zemlje na desnoj strani donjeg toka, osim toga to i piše u studiji. Sva šteta koja bi mogla nastati nakon izvedbe ovog zahvata umanjuju se u eventualnoj naknadi  jer je riječ o ne uređenoj zemlji tj. odšteta koju bi nosioc zahvata u konačnici trebao namiriti oštećenima unaprijed se umanjuje samim nazivom NE UREĐENE zemlje. To otprilike znači da ćete u slučaju sudskog spora i eventualnog prava na naknadu štete, dobiti  odštetu za obićnu ledinu, šikaru ili komad parcele na kojoj raste krov.
                                                                  Nenad

http://www.youtube.com/egradploce

komin @ 09:39 |Komentiraj | Komentari: 40 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 26, 2010Četvrtkom se u Kominu sakuplja krupni otpad. Ovo je osvanulo na Badnje jutro, u petak. Zar je bilo potrebno izbaciti ovo baš na taj dan i da cijeli ovaj tjedan stoji pored kontejnera? Zar nisu mogli izbaciti iz kuće ovo dan prije i ne bi  gledali ovo smeće tjedan dana? Ne znam tko je to stavio, jer je vjerojatno bilo pod okriljem noći, ali čudi  da ljudi ne znaju da ‘’Izvor’’ donosi velike kontejnere po potrebi bez ikakve naknade, tko god redovno plaća smeće. Ili mozda ne plaćaju smeće, ali to je već druga priča. Ružna teme za ove lijepe blagdane, ali na žalost naša svakodnevica.
                         Sliku i tekst poslao: Nick (neregistrirani korisnik)

komin @ 17:32 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare
petak, prosinac 24, 2010

                                                                       www.komin.bloger.hr

komin @ 10:17 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 21, 2010
Priča o Opuzenskoj brani  i ostale orginal  hrvatske priče
Nakon nekoliko mjeseci u odmaralištu Remetinac


Ova priča rađena je uz suradnju s astro prodavačima magle s domaće dalekovidnice. Ako postoji bilo kakva sličnost ove priče s događajima i likovima u stvarnom život, to sigurno nije slučajno.
                                                                         Nenad

komin @ 21:57 |Komentiraj | Komentari: 49 | Prikaži komentare

Dobro došli na web stranice mjesnog odbora Komin- www.mo-komin.com.hr !
Srdačno vas pozdravljam i nadam se da će te na ovim stranicama pronaći dosta važnih informacija vezanih uz povijest, kulturu i sport Komina, te rad mjesnog odbora. Stranica je u radnoj verziji te zbog velike količine podataka koji se prenose na web poslužitelj neke od kategorija i dijelovi web stranice nece raditi kako treba, te Vas molimo za strpljenje.
Zahvaljujemo se na posjeti web stranici www.mo-komin.com.hr

Sa poštovanjem, Ante Vuković, predsjednik vijeća mjesnog odbora Komin.

komin @ 09:22 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare

Ponedjeljak 20.12.2010. u Domu kulture u Kominu održana je  javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš zahvata navodnjavanja donje Neretve – podsustav Opuzen.

Zainteresirani su došli na raspravu i znaju šta je tamo bilo, a one koje nije briga njih ionako nije briga pa nema smisla trošiti vrijeme o toj temi za njih.

Za naše ljude u dijaspori mogu iznjeti  samo svoje kratko mišljenje:
Hrvatske vode (čitaj država) odlučila je žrtvovati desni dio donjeg toka Neretve za projekt od kojeg će namaknuti nekakve novce pretpostavljam iz pristupnih fondova EU-a. Novci su najbitniji, a priliku da se namaknu valja iskoristiti bez obzira na žrtve. Plodno tlo za ovaj suludi projekt je nezainteresirani puk koji vjerojatno misli da se sve ovo dešava negdje u Kazahstanu.
                                                                    Nenad

komin @ 00:32 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 19, 2010

Studija utjecaja zahvata na okoliš (struka ili zadovoljavanje  forme)  

Zakonska odredba
Studija o utjecaju zahvata na okoliš je stručna podloga koja obuhvaća sve potrebne podatke, dokumentaciju, obrazloženja i opise u tekstualnom i grafičkom obliku, prijedlog ocijene prihvatljivosti zahvata i mjere zaštite okoliša u odnosu na zahvat te po potrebi, program praćenja stanja okoliša. Na temelju studije o utjecaju zahvata na okoliš provodi se procjena utjecaja zahvata na okoliš.
Studija o utjecaju zahvata na okoliš mora biti izrađena na temelju najnovijih, vjerodostojnih i dostupnih podataka.
Nositelj zahvata osigurava izradu studije o utjecaju zahvata na okoliš i podmiruje sve troškove u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš.
Ovlaštenik koji izrađuje studiju o utjecaju zahvata na okoliš je odgovoran za istinitost, točnost, stručnu utemeljenost i udovoljavanje propisanim zahtjevima u vezi s izradom i sadržajem studije.

Praksa
Nositelj zahvata naručuje kod ovlaštenika pozitivnu studiju utjecaja na okoliš jer mu negativna nije potrebna odnosno samo bi budala platila studiju koja mu onemogućava realizaciju zahvata. Ovlaštenik koji izrađuje studiju o utjecaju zahvata na okoliš motiviran je financijskom dobiti koju ostvaruje pozitivnom ocjenom zahvata. Studija s već unaprijed određenim zaključkom nije objektivna, frizirana je i ima jedinu i isključivu svrhu davanja pozitivne ocjene za realizaciju zahvata jer je nositelj  zahvata upravo to tražio i platio. Ovlaštenik koji izrađuje studiju o utjecaju zahvata na okoliš samo je formalno odgovoran za istinitost, točnost i stručnu utemeljenost. U slučaju  eventualnih  šteta koje zahvat može izazvati, autor studije ne snosi nikakvu odgovornost  jer  ne donosi konačnu odluku o dozvoli realizacije zahvata. Ovlaštenik izrade studije može prešutjeti,  ne prikazati ili zatajiti stvarne utjecaje zahvata na okoliš pod najčešćim izjavama: neočekuje se, pretpostavlja se, nije dovoljno istraženo i sl. Ovih nekoliko dvosmislenih riječi oslobađa autora studije od bilo kakve odgovornosti za obamnu, laž, prikrivanje istine ili nestručnost. Zakonska odredba u kojoj je obveza nositelja zahvata da osigura izradu i podmiruje sve troškove u postupku procjene utjecaja zahvata na okoliš, unaprijed oslobađa autora studije bilo kakve odgovornosti  za udruživanje s nositeljem zahvata u obmani, prevari ili bilo kojoj drugoj radnji u svrhu financijske koristi i bilo koje druge dobiti pri pozitivnoj ocjeni zahvata.

Zaključak
Uz dužno poštivanje stručnosti i titulama svih autora dosadašnjih studija utjecaja zahvata na okoliš ocjenjujem  da je ova moja mala studija o svim studijama ‘’prihvatljiva’’, jer pokazuje i dokazuje da su sve studije izrađene s unaprijed određenim ciljem  davanja pozitivne ocjene izvedivosti zahvata, šta znaći da takve studije nisu neovisne i u potpunosti objektivne.  Naručene studije utjecaja zahvata na okoliš od nositelja zahvata na ovaj naćin obićno je zadovoljavanje zakonske forme.

Studija o utjecaju zahvata na okoliš  trebala bi biti stručna i objektivna podloga za raspravu o izvedivosti projekta bez bilo kakvog utjecaja nositelja zahvata.  Izradom pozitivne studije koju naručuje nositelj zahvata, trebalo bi izraditi  studiju o negativnim utjecajima zahvata na okoliš, a  stručni i neovisni  tim autora obje studije javno suočiti. Konačnu ocjenu za realizaciju bilo kojeg zahvata u okolišu trebala bi dati neovisna struka usporedbom i analizom  koristi i šteta na okoliš, a nikako politika; bilo državana, županijska ili gradska koje su uglavnom motivirane uobičajnim političkim i drugim  trgovinama za bilo čiji interes.
                                                                        Nenad

komin @ 21:49 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
subota, prosinac 18, 2010
Evo i mi u cjelosti prenosimo intervju s mr. sc. Stjepanom Šumanom, koji ste mogli čitati ovih dana na Lijepoj Našoj, čisto da malo svi razmislimo do ponedjeljka:

 

 

 

Uvod

Moje skromno mišljenje o ovom projektu zasniva se većinom na skeptičnom stavu koji i jest pretpostavka svih istraživanja. Metoda eliminacije svih nepoznanica jedini je put ka znanstvenom svladavanju određene tematike. U ovom slučaju sam skeptičan prema čitavom projektu kao vrlo vjerojatno (a možda čak i sigurno) skupom i u konačnici štetnom, ne samo po budžet stanovništva Republike Hrvatske ( a naročito stanovništva donjeg sliva Neretve) već i na dugoročno ekološko stanje rijeke Neretve.

Pitanja za raspravu, obrazloženja istih i prijedlozi:

1.       Da li je ova rasprava organizirana kako bi se došlo do dodatnih potrebnih informacija o potencijalnim učincima projekta ili  je samo formalna obveza koja se treba odraditi (kako bi nositelji projekta odrađivanjem rasprave mogli koristiti izliku „rasprava je održana-svi koji su imali nešto protiv, mogli su sudjelovati u njoj“.

 

2.       Na raspravu nije trebao biti pozvan samo opći puk. Na raspravu su trebali biti direktno pozvani i stručnjaci  koji u odnosu na nositelje projekta i njegovu tematiku imaju interesno neutralan položaj, osim u svrhu općeg dobra.

 

3.       Pojam „trajnog „ oštećenja tla zaslanjivanjem nije jasan. Ako je prije 100 i više godina donji dio doline bio more (vidljivo po ostacima ljuštura morskih školjkaša na poljoprivrednim površinama), kako se tada, sa puno manje razvijenom tehnologijom uspjelo od morskoga dna napraviti jako plodno tlo?  Dali je ovo tlo u većoj mjeri trajno uništeno  spomenutim zaslanjivanjem ili ipak vrlo intenzivnom a  nekontroliranom poljoprivredom  aktivnošću (gnojenjem mineralnim gnojem i primjenom pesticida). Da li se zaslanjeni dio ipak može „odslaniti“ kao i pri prvim isušivanjima tla na tom području? Da li studija predviđa odricanje od zaštite tog tla (nizvodno od pregrade) od kapilarnog zaslanjivanja iz podzemlja? U prilog ovom pitanju ide tvrdnja u studiji da se pregradom sprečava otjecanje Neretve ali ne spominje se da se tako uzvodno od pregrade sprečava kapilarno zaslanjenje, za razliku od nizvodnog dijela koje bi izgradnjom pregrade bilo još više izloženo kapilarnom zaslanjenju iz podzemlja. Da li je ovo prešućivanje dio plana interesne skupine da riješi sebi važniji dio doline, a ostatak prepusti još većem oštećenju prodorom soli u tlo? Ako je tome tako, na osnovu čega studija procjenjuje dio doline nizvodno od pregrade manje bitnim za zaštitu od kapilarnog zaslanjivanja, od dijela uzvodno od pregrade?  Da li se lažnim pojmom „trajnog“ oštećenja zataškava  ovaj namjerni propust ionako upitne studije?

 

4.       Vrlo važna stvar u studiji nije spomenuta. To je krajnji dio toka Neretve, sama usta ušća koja se uopće niti ne spominju u studiji i zbog toga je ova studija vrlo plitka i neozbiljna. Kako je dobro znano, nakon melioracija u prošlom stoljeću, tok Neretve sebi je postupno napravio prirodnu zaštitu od prodora mora.  Taj prirodni pješčani sprud, srpastog oblika, koji se proteže od završetka lijeve obale, prema luci Ploče zvao se „Škanj“.  Treba izražavati strah da su institucije uključene u ovu studiju usko vezane i uz uništenje ovog spruda, točnije, u njegovu prodaju i vađenje pijeska. Kako je nasip uništen, jasno je da ljeti, kad je protok vode puno slabiji, popodnevni maestral nabija velike količine mora u usta rijeke što vjerojatno u novonastalom obliku rijeke predstavlja najveći uzrok zaslanjenja.

Predlažem  da se problem zaslanjenja doline Neretve, koji se u studiji ističe kao glavni razlog pokretanje projekta, počne rješavati  studijama koje obuhvaćaju problematiku usta ušća Neretve, odnosno saniranjem pješčanog spruda. Sanacija spruda značila bi smanjenje dubine na tom jako širokom području po kojem se razlijevanjem gube najveće količine slatke vode. U usporedbi sa troškovima ovog projekta,  izvedbu sanacije „Škanja“ moguće je provesti  na vrlo jeftiniji  i trajniji način, a koji bi značio sljedeće:

Gradnja umjetnog braka od čvrstog materijala (kamena ili betonskih blokova) koji bi se protezao uz vanjski rub devastiranog pješčanog spruda „Škanj“. Tako bi se napravila čvrsta pregrada koja sprečava odnošenje spruda zimskim bujicama. Dodatno, bujicama doneseni pješčani materijal bi se ubrzano taložio u kraćem vremenu nego inače, te bi tako opet stvorio prirodnu barijeru koja štiti čitavu dolinu puno bolje od uzvodne brane čija izgradnja je skupa a zahtijeva i redovito održavane i opsluživanje. Prema pričama sa stručnjacima uključenima u ovaj projekt, pijesak sa spruda predviđen je daljnjem vađenju i to u svrhu nasipanja plaže „Žnjan“. Ovo bi bio katastrofalan potez. Neretvi u tom slučaju slijedi dodatno prokopavanje i direktno spajanje s morem i tako još veće zaslanjenje zbog veće izloženosti moru. To bi ujedno bio i dodatni razlog za trošenje novca na njenu dugoročno gledano dekapitaciju gradnjom brane i tako projekt stvara sam sebi razloge za postojanje. Predlažem da se istraži pozadina sustavnog uništavanja (prodaja koncesija na vađenje građevnog materijala)  pješčanog spruda „Škanj“. Istraga se treba odnositi na prošlost, te zanemarivanje istog problema u sadašnjosti i budućnosti. 

 

5.       O ekološkim posljedicama planirane pregrade treba posebno govoriti jer bi njena izgradnja značila fizičku barijeru ne samo vodi nego i svoj za nju karakterističnu floru i faunu, a sami kemijski sastav vode uzvodno od brane bit će znatno promijenjen, a ne samo donji. Uzvodno će se taložit sav negativno plovan prirodan i umjetni otpad koji inače tok rijeke Neretve donekle uspješno odnosi u more. Ova barijera će trajno uništiti ihtio-faunu ovog osjetljivog područja.  U novije vrijeme  zakon drakonski štiti Neretvu od inače održivog tradicionalnog ribolova. Iako ova studija ne bi trebala imati veze sa rješavanjem problematike ilegalnog ribolova ona podržava zabranu ribolova kojeg izričito spominje kao „ilegalan“, a da se pritom nije osvrnula na taj zakon (kojim je zabranjen svaki oblik ribolova u Neretvi). Ova studija, kao i spomenute zakonske stavke koje studija koristi nisu donesene stručno ni holističkim pristupom, i tako ne jamče dobrobit rijeke Neretve, njenog sliva i njenih stanovnika već proizvode štetu. Dodatnu studiju treba napraviti u svrhu sprečavanja poplava. Također, inače su nužni i pročistači voda naročito otpadnih voda te regulacija ostalih onečišćivača i to na međunarodnom planu a ne samo u donjem toku.

Nadalje, stavka o „monitoringu“ prolaska staklaste jegulje je u najmanju ruku smiješana, jer o jegulji se ni do sad nije vodila briga, a indirektno je uništavana na razne načine. Planirana pregrada jegulji u Neretvi je dosad najveći udarac. Prije objašnjenja ovog problema najprije treba istaknuti da riječ „monitoring“ nije riječ hrvatskog jezika, na kojem je studija napisana. S obzirom da je u studiji višekratno korištena, pretpostavlja se da nije riječ o grešci već o namjerom korištenju tuđice bez propisanih navodnika ili kurzativa. Ovo predstavlja uništavanje hrvatskog jezika od strane institucija koje su ga među prvima dužne njegovati. Jedini vidljivi razlog korištenja ove moderne i zvučne riječi mogao bi biti pokušaj ostavljanja dojma stručnosti koja obećava „prosperitet“ jednako onome u zemljama iz kojih riječ „monitoring“ dolazi. Loše stanje u društvu ne opravdava ovu studiju i ona je dužna koristiti hrvatske riječi. Studija je čak i u tom smislu nelojalna Hrvatskom narodu i njegovim interesima. Riječ „monitoring“ treba zamijeniti hrvatskom riječju  „praćenje“.

Praćenje ulaska mlađi jegulje mogao bi biti pripremna faza za njen izlov. Ova se stavka studije prema tome vjerojatno koristi kao krinka za organiziranje nečijeg postizanja profita izlovom i uništenjem ribe, a na račun sredstava namijenjenih javnom dobru i to pod krinkom očuvanja okoliša. Opće poznata je činjenica da se jegulja ne može umjetno razmnožavati i da se u svrhu njenog uzgoja najprije organizira njezin izlov u prirodi, što je uobičajena praksa u zapadnoeuropskim zemljama. Praćenje mlađi jegulje na predviđenom joj prolazu nema nijednu drugu vidljivu svrhu osim njenog izlova. Razlozi zbog kojih studija planirano praćenje mlađi jegulje nije dodatno objasnila, vjerojatno namjerno, vodi do toga da prosječnom čitatelju ostavlja da zaključi kako je razlog praćenja ekološke prirode, te mu i ne pada na um da bi se iza praćenja mogao kriti planirani izlov u svrhu profita pojedinaca, a na stvarnu štetu stanja jegulje u Neretvi.

U ihtiološkom i općenito ekološkom smislu, predloženo rješenje (sanacija „Škanja“) je i u ekonomskim i ekološkim pogledima u puno većoj prednosti nad projektom ove studije.  

Znanstveno je dokazano da umjetni brakovi u moru obogaćuju ihtio-faunu, a zaustavljanje prirodnog toka branama je uništava (vidjeti Malu Neretvu). Mislim da ne treba raditi neke veće ekološke studije kako bi se utvrdilo da sa sve većim melioracijskim zahvatima, rijeka Neretva sve više gubi  svoje prirodne osobine, kako hidrološke, tako i ihtiološke i svojstva flore i faune. Problem zaslanjenja  ne bi trebalo rješavati ovakvim projektima, već opsežnijim studijama i zahvatima koji su u ovom slučaju paradoksalno i jeftiniji i trajniji. Vraćanje Neretvi onog što je njeno, a to je količina protoka vode i kvalitete vode bio bi za Neretvu dobar početak.

 

6.       Ekonomski  dio  studije ne govori ništa osim par podataka kojima se prikazuje isplativost projekta. Porijeklo financijskih sredstava projekta nije izneseno. Isto tako nema riječi o financijskim obvezama budućih korisnika melioracijskog sustava, iako su vrlo vjerojatno već precizno predviđeni. Ako se predviđa ekonomska korist za korisnike, mogla se predvidjeti i obaveza o kojoj se trenutno šuti. Nije vidljiv razlog zašto se u javnost iznio samo sažetak projekta a ne projekt u cijelosti? Zar zbog obzira prema troškovima internetskih usluga ljudi koji žele projekt preuzeti s interneta?

 

7.       Da li je ovaj projekt u biti samo pokušaj krađe slatke vode Neretve nad kojom bi interesna skupina tako uspostavila kontrolu?  (Vodu koju bi zatim prodavali daljnjim korisnicima, poljoprivrednicima).  Uz dobru zaradu izvođača radova i nositelja projekta, nije vidljiv drugi razlog ulaganja u ovakvu uspostavu kontrole nad sve skupljim vodenim resursom i u sve skupljoj industriji proizvodnje hrane. Ostvarenje radova planiranih studijom omogućila bi se uzurpacija slatke vode, trenutno javnog dobra. Potencijalni uzurpatori mogli bi biti nositelji projekta i njihovi suradnici. Uzurpacija bi se provela pod izlikom da je u projekt uloženo mnogo sredstava, te da se korištenje vodenog resursa (privedenog kontroli) mora platiti.komin @ 14:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 15, 2010


komin @ 19:18 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 9, 2010

Prije nego počmete čitati moja razmišljanja o ovom projektu želim napomenuti da nisam niti malo  stručan za ovo područje , iskreno rečeno o tome nemam nikakvih znanja.
Npr. imam predožbu šta znaći 14 ili 18 miljuna kn, znam otprilike koliki su to novci i šta se sve može s tim napraviti ako uporedim s cijenama na tržištu i sl.  Nekakav kapacitet Q=2400 l/s i visina dizanja H=56mVS u odnosu na površinu navodnjavanja meni osobno nemože stvoriti nikakvu sliku koji su to omjeri i kolike količine. Jednostavno, to je materija s kojom se ne susrećem često, a iskreno rečeno nije mi ni toliko bitna za ovaj post. Kako nisam stručnjak iz ovog područja, moja razmišljnja su bazirana na zdravoj logici.
A logika kaže:
Problem zaslanjenja u dolini Neretve nastao je nakon nekontrolirane eksploatacije pjeska iz korita i ušća Neretve odnosno potkopavanjem  pješčanog spruda Škanj.
Prirodni pješčani sprud štitio je Neretvu od većeg porodiranja mora u rijeku odnosno u cijelu dolinu.
Dijagnosticirali smo glavni uzrok  nastanka problema. Ako imamo dijagnozu odnosno znamo glavne uzroke  i posljednice, najbolje rješenje ozdravljenja je eliminacija uzroka. A logika onda  kaže:  Zašto se nebi nasipao Škanj i ponovno vratio svrsi koju je i imao. Osim toga Škanj je bio i turistička atrakcija, sjećate se?

Zašto se ide na neko drugo rješenje koje nije provjereno, odnosno nitko sa sigurnošću nemože predvidjeti koje sve posljedice mogu proizaći iz ovog projekta. Osim tog ovaj projekt zaštićuje samo određeni dio doline, dok se drugi dio žrtvuje. U studiji piše da je na područjima: Desne, lagune Parila i jezero Vlaška  zabilježen negativni trend ekoloških uvjeta  u smjeru zaslanjivanja. Autori ove studije  NE OČEKUJU negativni utjecaj na uvjete u ovim područjima izgradnjom  brane podno Opuzena.  Oni NE OČEKUJU, to je samo pretpostavka, ali nisu sigurni. Kako je u tom području zaslenjenje već utvrđeno, ovaj projekt nije u svrhu smanjenja zaslanjenja u tom djelu, naprotiv, meni nekako logika govori: Ako zaustaviš odnosno smanjiš dotok slatke vode, doći će više slane vode, more će lakše nadirati, a Rogotin bi mogao postati malo misto uz more.

Žrtvovanje ovog dijela doline najviše ide u prilog luci Ploče. Kad jednom Parila postanu morska pustara nema više prepreka za gradnju novih lučkih terminala, nema prepreka za gradnju županijskog pogona za reciklažu otpada, nema prepreka da kanal Vlaška bude mali Suez do naftnih terminala u Rogotinu, nema prepreka da se luka Ploče osim Egiptu, Kataru i Emiratima nudi tko zna kome.

Naručitelj ovog projekta su ‘’Hrvatske vode’’.
Po onome šta piše u ovoj studiji Hrvatske vode žele nadzirati uporabu Neretve u svrhu navodnjavanja i za to uzimati naknadu pod izlikom: spriječavanje zaslanjenja.
Na strani 21 ove studije (sažetak za javni uvid) piše sljedeće:
Što se tiče uporabe resursa, na projektnom području dva su uzroka negativnog učinka ako se produži sadašnje stanje:
              1. korištenje vode bez nadzora volumena predstavlja trošenje resursa bez odgovarajuće naknade;
              2. problem zaslanjivanja dugoročno uzrokuje negativan utjecaj koji s vremenom može polučiti vrlo velike društvene troškove u vidu izmaklog dohotka, kao i troškove uklanjanja tog negativnog utjecaja.


Uvođenje sustava navodnjavanja koji omogućava racionalnu i nadziranu uporabu od strane krajnjih korisnika stvorit će preduvjete za realno sagledavanje i naplatu/namirenje ekonomskih koristi i troškova koje je kod ovakvih projekata uvijek teško kvantificirati.

Ovim  projektom navodnjavanja poljoprivrednici bi imali veće prinose (tako piše u studiji), ali imali bi i veće troškove. Koliki je omjer povečanja prinosa i povečanja troškova proizvodnje  nitko nam  sa sigurnošču nemože reći.
Valja napomenuti još nešto, a mislim da je veoma važno. U normalnim državama troškove gradnje i održavanja sustava navodnjavanja finacira država, takva vrsta financiranja spada u poticaje poljoprivredne proizvodnje. U nenormalnim državama poput naše poticaje dobijaju trgovci, otkupljivači poljoprivrednih proizvoda.
Svi dobro znamo kako se financiraju Hrvatske vode. Dodatno plaćanje Hrvatskim vodama za ovaj projekt  navodnjavanja bilo bi isto kao da Hrvatska televizija pored pretplate koju plaćamo uvede dodatno plaćanje za sve one koji gledaju TV Dnevnik u 19:30.

I da zaključim:
Ako bi se radila bilo kakva brana onda bi ona trebala biti na ušću Neretve, da svi imaju koristi, a ne samo neki. Hoće li se ona graditi nasipanjem pjeska odnosno vračanjem Škanja ili nekako drugačije, može se raspravljati.
Činjenica je da luka u Metkoviću nema više svrhu i promet koji je imala u 19. stoljeću i rijeka Neretva nema potrebe biti plovna za velike brodove, što ujedno ostavlja prostor za izradu drukčijeg projekta za rješavanje ovog problema koji može biti puno jeftiniji i na korist svima podjednako.
                                                                    Nenadkomin @ 12:53 |Komentiraj | Komentari: 34 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 7, 2010


Stigla je obavijest da je javna rasprava o studiji utjecaja na okoliš zahvata NAVODNJAVANJA DONJE NERETVE, PODSUSTAV OPUZEN, odgođena do daljnjega. Razlog odgode je situacija na terenu nakon poplave. Obavijest o novom terminu biti će objavljena uskoro. Informacija je provjerena kod Hrvatskih voda vodogospodarska ispostava Opuzen  tel: 020/672 302.


komin @ 10:25 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 6, 2010
Napominjemo:

"Javna izlaganja o Studiji održat će se: u utorak 7. prosinca 2010. godine u 17,00 sati, u prostoru Doma kulture Mjesnog odbora u Kominu, Grad Ploče"

http://www.edubrovnik.org/novost.php?id=2821


Prije same rasprave poželjno bi bilo da se malo prouči o ćemu se ovdje radi. Ovo je veoma važno za Komin, Rogotin, Šarić Strugu….i sve one koji imaju zemlju s ovu stranu Neretve.


 http://puo.mzopu.hr/UserDocsImages/Sazetak_22_11_2010_4.pdf

http://puo.mzopu.hr/UserDocsImages/Sazetak_22_11_2010_5.pdfkomin @ 20:51 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare


Sveti Nikola rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobija po stricu biskupu u Miri, nažalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.
Postaje svećenik želeći širiti ljubav i dobrotu. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da će ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te časti bježi u Palestinu gdje živi samačkim životom. Vraća se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjeći te postaje biskup. Od tada noći provodi moleći, a dane pomažući nevoljnima i šireći vjeru.
Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput  Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.
U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.
Danas je poznat kao lik koji djecu obraduje svojim darovima. Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek nekad bogat, ali izgubio je  carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao datimiraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolileBogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje.
Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni jezlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:
A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.
Sveti Nikola cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka - ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čuda i zbog nje je proglašen svetim. Kao takvog i mi smo ga izabrali da nam bude primjer, zaštitnik i zagovornik. Od našeg sv. Nikole možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav.

Čestitke svima, posebno  Nikolama, Nikima, Nikicama, Nikolinama, pomorcima, putnicima, vozačima i  djeci.

komin @ 09:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
petak, prosinac 3, 2010

DRUŠTVO NERETVANA I PRIJATELJA NERETVE U ZAGREBU
Prosenikova 11, 10000 ZAGREB                                                                      


MBS:2043092
 OIB: 91999842139
Zagreb,03.12. 2010. godine


Priopćenje za javnost


Zbog poplave i izvanrednog stanja u dolini Neretve, sinoć je u sjedištu Društva održana izvanredna sjednica Upravnog odbora Društva Neretvana i prijatelja Neretve u Zagrebu.
Kako se poplava u dolini Neretve ponavlja već drugi put ove godine, nanoseći štete nesagledivih razmjera, Društvo upućuje apel svim mjerodavnim institucijama u Republici Hrvatskoj da se HITNO krene u realizaciju obrambenog sustava i zaštite doline Neretve.
Za trenutačnu pomoć najugroženijim obiteljima Društvo objavljuje račun za prikupljanje pomoći:
Račun kod PBZ : 2340009-1110212662
(s napomenom: pomoć za poplavljene).


komin @ 11:47 |Komentiraj | Komentari: 45 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 2, 2010
Pratim ovu tužnu situaciju s poplavom u svim medijima, ali Komin se nigdje posebno ne ističe!?

Tek tako malim slovima na kraju svakog teksta o poplavi u Metkoviću, kao na onim letcima kad neki lopovski operater želi podlo prevariti korisnika usluge pa na dnu dopiše par onih najvažnijih rečenica koje se jedva povećalom pročitaju.

Dok s druge strane čujem kakva je katastrofalna situacija u našem mjestu.

Da li naše mjesto spada igdi? Da li ga itko predstavlja?

Ovako je u medijima zasad, a nadam se da neće biti tako i kad se bude zbrajala šteta... žalosno. Odavde iz Zagreba imam dojam da je u Kominu rika bistra ko usrid proljeća, a da je nebo plavo i vedro ko u podne u srid lita!

Dok je u isto vrijeme Metković u kriznom stanju kao da ga je uragan Katrina poharao...                                                                                       

Jesam li ja jedini kojeg ovo smeta ?

komin @ 17:48 |Komentiraj | Komentari: 46 | Prikaži komentare

Oboren neslavni siječanjski rekord!!!!!
Svak se muči svojom mukom. Stanje je teško opisati riječima.
Slike govore sve.

Dnevno hidrološko izvješće 2.12.2010.
Metković : Vodostaj 405 cm, Dnevna tedencija RAST 73 cm,
temperatura vode 10 C

komin @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 27 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.