KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - listopad 2010
nedjelja, listopad 31, 2010


Prisjetimo se naših najmilijih koji nisu više s nama.

Misao svijeta-Klapa Brodarica

Get this widget | Track details | eSnips Social DNA
komin @ 09:15 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
utorak, listopad 26, 2010

Kazneni progon za poslodavce koji ne isplaćuju plaće samo je predizborno mazanje.
Normalno je da u jednom civiliziranom i demokratskom društvu onaj koji radi za svoj rad bude uredno  plaćen i da od svoga rada može pristojno živjeti. Najava zakona kojim bi se kazneno sankcionirali  poslodavci zbog ne isplaćivanja  plaća radnicima  lažna je nada za  preko 70 tisuća zaposlenika čiji poslodavci ne izvršavaju obveze odnosno krše zakon o radu. Krnji  zakon kojeg najavljuje vlada, postavlja neka logična ptanja:
             - Kako netko može kazneno odgovarati  zato jer ne može naplatiti svoja potraživanja od nekoga tko živi u raskošnoj vili ili dvorcu, širi svoje poslovno  carstvo, vozika se u mega jahti, ima monopol na tržištu, dužan je svim dobavljačima i zakon mu  ništa ne može.
            - Kako država može nekoga kazneno progoniti zbog duga kada  je ta ista država njemu dužna i sama sebe kazneno ne progoni.
            - Ako je ne isplaćivanje plaća radnicima kazneno djelo jer je poslodavac ukrao rad od svoga zaposlenika, po kojoj logici ne plaćanje drugih obaveza posebno onih prema dobavljačima nije kazneno djelo. Onaj koji je uzeo robu, prodao istu, uzeo novac  i nije platio dobavljaču također je počinio kazneno djelo koje se može usporediti s najobičnijom krađom.

Zašto Vlada želi uvesti krnji zakon ?
Uvođenjem  kaznenog zakona po kojem  bi svatko imao obavezu platiti sva svoja dugovanja  u nekom zakonskom roku, ne odgovara državi jer bi se prva našla na udaru tog istog zakona jer je najveći dužnik. Država sama odlučuje o svojim dugovanjima kada će i koliko kome platiti. Najbolji primjeri je dugovanje i odgoda plaćanja HZZO-a prema farmaceutskoj industriji, povrat poreza i povrat PDV-a. Država je sebi omogućila  neograničenu odgodu plaćanja. Ako kojim slučajem zbog dugoročnog  potraživanja  od države zatražite zatezane kamate  na koje imate pravo, na vrata će vam uskoro redom pokucati sve državne inspekcije.  
Uvođenjem  kaznenog  progona za sve dužnike  i sve vrste dugova osim što ne odgovara državi ne odgovara i tajkunima. Dugoročnim  zavlačenjem i ne plaćanjem dugova prema dobavljačima  okoristile su se najveće trgovačke tvrtke u vlasništvu hrvatskih tajkuna. Ne plaćanjem dobavljačima bez kamatni je kredit kojim se tajkunsko carstvo širi. Novac kojeg  tajkuni duguju  dobavljačima ulaže se u nove projekte i kupuju druge tvrtke. Mnogim  solventnim  tvrtkama  koje su imale perspektivu onemogućen je razvoj, odnosno dovedeni su pred propast samo i isključivo zbog nemogućnosti naplate potraživanja za prodanu robu ili uslugu. Scenarij stvaranja  poslovnog carstva  tajkuna  u pravilu  je da se interesne tvrtke s kojima posluju ne plaćanjem  dovedu pred zid , a onda ucjenom (‘’ili vas kupujem ili propadate’’) kupi za male novce ili za iznos samog duga.  Koliko je u dosadašnjim tajkunskim kupo-prodajama  bilo elemenata  kriminalnih radnji  ili je riječ samo o rupama u zakonu  možda će nam jednog dana razotkriti USKOK.
Država treba kazneni zakon s kojim bi regulirala obvezu podmirivanja dugovanja u nekom zakonskom roku koji nebi trebao biti veći od 45 dana. Nakon zakonskog  roka država bi automatizmom vršila prisilnu naplatu i ovrhu, a dužnika kazneno gonila. Svi oni koji nisu u mogućnosti zatvoriti svoja dugovanja mogu zatražiti pomoć banake i kreditom podmiriti obveze ili proglasiti stečaj, što je najnormalniji proces u poslovanju.  Tvrtke koje bi proglasile stečaj nebi imale mogućnosti  većeg zaduživanja od svoje stvarne  vrijednosti, što bi stečajni postupak u više slučajeva učinio uspješnim. Ovim zakonom mnoge tvrtke nebi propale, sačuvala  bi se mnogo radna  mjesta  i usporilo bi se nezakonito  širenje  tajkunskog carstva s tuđim novcem.

Država treba uvesti  kazneni zakon  za sve dužnike  podjednako. Zakon o kaznenom sankcioniranju  samo  i  jedino poslodavaca koji ne isplaćuju plaće  predizborno je mazanje s lošim posljedicama za hrvatsko gospodarstvo.
                                                                                Nenad

komin @ 19:38 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, listopad 22, 2010


komin @ 10:16 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 20, 2010

Boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra pobudi receptore u mrežnici oka.

komin @ 17:31 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 7, 2010


Dana 8. listopada u Hrvatskoj se kao državni blagdan obilježava Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.
Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.
Ta je značajna odluka Sabora donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Naime, stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na osnovi Brijunske deklaracije od 7. srpnja, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom.
Zbog tih okolnosti, te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica svih triju saborskih vijeća održana 8. listopada 1991. godine u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ.

 Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti

komin @ 09:00 |Komentiraj | Komentari: 186 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 4, 2010

Hrvatska kućanstva u samom vrhu Europe po vlasništvu nekretnina
Prema podacima statističkog ureda Europske unije Eurostata najveći postotak vlasništva nekretnina u EU pripada stanovnicima bivših komunističkih zemalja istočnog bloka: Rumunjska s 96 posto, Litva i Slovačka s 89 posto, Mađarska 87 posto. Na začelju ove ljestvice  bogate su europske zemlje: Njemačka, Austrija, Francuska, Danska, Nizozemska s postotkom vlasništva od 46 – 58 posto. Prema istraživanju Državnog zavoda za statistiku iz 2006. godine građani Hrvatske imaju u vlasništvu 86 posto nekretnina, s prosječnom površinom od 142 kvadratna metra. Uz to treba spomenuti da 44 posto vlasnika nekretnina u Hrvatskoj imaju  dvije ili više nekretnine. Ovaj podatak pokazuje da je Hrvatska na samom vrhu Europe po vlasništvu nekretnina i ne začuđuje najava i vlade i oporbe da je oporezivanje nekretnina bogat i nepresušan izvor za praznu državnu blagajnu.
Kako oporezovati nekretnine?
Ako vlast uvede porez na nekretnine poput onoga u Austriji gdje svi vlasnici bez razlike plaćaju 1% godišnjeg poreza na procjenjenu vrijednost nekretnine, to bi značilo da vlasnik stana od 60-tak kvadrata tržišne vrijednost od 100 tisuća eura ima godišnju poreznu obvezu od preko 7 tisuća kuna. Udariti porez na svaki kvadratni metar, bio bi novi  atak na već osiromašene umirovljenike i mlađu populaciju koja jedva spaja kraj s krajem u dužničkom ropstvu nepovoljnih stambenih kredita i nesigurnog gospodarstava koje toni u recesiji ostavljajući iza sebe mnoge bez ikakvih primanja.
Godišnji iznos poreza za većinu Hrvata mogao bi iznosti dvije mjesečne plaće, što bi bio ozbiljan udarac na standard. U Hrvatskoj PDV i trošarine čine čak 48 posto poreznih prihoda, dok je taj iznos u zemljama Europe oko 30 posto. Uvođenjem poreza na nekretnine bez olakšica Hrvati bi bili porezno najopterećeniji građani Europe.
Porezni model po kojem bi se oporezivao samo višak stambenog prostora nameće se kao bolje rješenje. Vlada bi popunila dio proračunskih rupa oporezivanjem samo onih koji imaju previše, a osim socijalnih kriterija trebali bi uzeti u obzir i broj korisnika nekretnine. Nije isto ako nekretninu od 200 kvadrata posjeduje samac ili netko tko ima četvoročlanu ili peteročlanu obitelj.
Površina stambenog prostora od 30 kvadrata trebala bi biti minimum prostora za život po osobi na koji se ne plaća  poreza. To bi značilo da četvoročlana obitelj u stanu do 120 kvadrata ne plaća porez za svoju nekretninu. Za svaki metar preko 30 kvadrata po korisniku  plaćao bi se porez. Vlasnici koji svoje nekretnine iznajmljuju imali bi pravo da za svoje prijavljene podstanare također ne plaćaju porez po istom modelu, čime bi se legaliziralo podstanarstvo i zaštitila cijena najamnine. Stanodavci bi plaćali porez na iznajmljivanje  koji bi trebao biti znatno manji od poreza na višak stambenog prostora. Ovakav model oporezivanja u skladu je sa natalitetnom i socijalnom politikom vlade, jer obitelji s više djece imale bi više kvadrata stambenog prostora bez poreza. Za samce vlasnike nekretnina poželjno je da si nađu bračnog druga, jer ovaj model porez na nekretnine ujedno je  i porez za neženje.
 Također postoji i druga varijanta ovog modela oporezivanja.
Oporezivao bi se  svaki kvadratni metar, ali uz olakšice za one koji već imaju neke druge porezne obveze. Svi oni koji  plaćaju bilo kakav porez u RH (zaposlenici, umirovljenici) imali bi poreznu olakšicu  ne plaćanja poreza za određenu kvadraturu nekretnine. Punu cijenu poreza bez olakšica za svaki kvadrat nekretnine plaćali bi vlasnici koji imaju prijavljen boravak, a ne žive i nemaju zaposlenje u RH. Također, punu cijenu bez olakšica plaćali bi svi strani državljani vlasnici nekretnina koji također nemaju nikakvo zaposlenje ili  nemaju nikakvu drugu poreznu obvezu prema RH. Država ima pravo u svom poreznom sustavu dati olakšice za sve one koji su već porezni obveznici, šta  znaći da domaća populacija ne dobija bezrazložne povlastice samo zato jer je domaća, a to je vrlo bitno za Bruxelles i za ulaznicu u EU.  Novi porez izravni je udarac na standard i mogao bi promjeniti neke naše navike. U želji da plaćaju šta manje poreza pojedinci će raspodijeliti svoju imovinu na potomstvo za života i tako osim vlastitog rasterećenja od dodatnih plaćanja, rasteretiti će i pravosuđe nemalog broja imovinsko pravnih trakavica koje obično traju desetke godina sudskog natezanja sa nasljednicima.
Uvođenjem poreza na nekretnine nužne su  izmjene i dopune mnogih zakona.
Država bi mogla uvesti zakon kojim bi dobila pravo da se na imovinu za koju nije pravno upisan nasljednik, država uknjiži kao većinski vlasnik s minimalnih 51 posto vlasništva. Država kao većinski vlasnik nekretnine za koju ne postoji ostavinski dokument (testament) istu bi dala na prodaju putem licitacije, uzela bi svoj dio, dobila novog vlasnika  potencijalnog poreznog obveznika, a novčani dio koji pripada ostalim vlasnicima deponirala bi dok se ne dogovore ili dok sud ne odluči kome šta pripada. Ovim zakonom prisililo bi se vlasnike nekretnina da svoju imovinu za života razdijele budućim nasljednicima i da to pravno potvrde ostavinskim dokumentom.
Država bi mogla uvesti ovrhu nekretnine za neplatiše poreza. Novim zakonom država bi mogla rješiti  bezbroj nerješenih i ruševnih nekretnina čiji  su vlasnici umrli bez ostavštine prije pedesetak i više godina, a sudski sporovi dočekali su pra nasljednike. Vlasnici u imovinsko pravnom sporu oko nekretnina mogli bi plaćati akontaciju za porez do rješenja spora. Državi treba novac i nema razloga da daje odgodu plaćanja poreza  samo zato šta se oko neke nekretnine vodi imovinsko pravni spor.

Porez na nekretnine trebao bi zaživjeti tek nakon 2012. godine jer se radi o procesu koji zahtjeva  mnogo  promjena i vremena. Preduvjeti su; sređivanje katastarskih i zemljišnih knjiga, izmjene i dopune postojećih zakona.
Iako vlada za sada šuti, nebi začudilo da nam zbog prazne državne blagajne na brzinu servira nekakav ‘’nekretnina namet’’ koji nema veze sa zdravom pameti. 
Dosadašnja iskustva  s ovom i  svim predhodnim vladama  pokazuju nam da smo u samom  vrhu Europe po donošenju glupih i ne praktičnih zakona koji se ne rijetko mjenjaju i prije nego stupe na snagu.
                                                                                  Nenad

komin @ 11:27 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.