KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - listopad 2008
petak, listopad 31, 2008


>(Klapa Brodarica-Misao svijeta)
Get this widget | Track details | eSnips Social DNA
komin @ 12:29 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 27, 2008

Ljudski nemar, manjkavosti  komunale službe i nebriga institucija.

Slike iz zraka naše doline koje smo gledali na portalu "net" očaravaju ljepotom i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sve je lijepo iz zraka, ali kad se spustimo s visina ova slika se mijenja i ponekad nas ne čini posebno ponosnima. Možda će se nekome učiniti da je previše tema o smeću na ovom blogu, a ja bih rekao da ih je premalo, jer gdje god se okrenemo oko nas  svugdje nailazimo na smeće. Jesu li  komunalne službe i nebriga institucija uz ljudski nemar odgovorne za ovakvo stanje u prirodi i našem okolišu.
Moje mišljenje je "DA".
Krivac je čovjek i njegova nemar. Krive su institucije i zakoni koji nemaju nikakvu svrhu osim što ispunjavaju normativ propisa kojih se nitko ne pridržava i prijestupnike ne sankcionira. Kada se iscrtavaju granice interesa općine, onda općina poseže za svakom ledinom ili jendekom  nebili  prikupila šta više novca u općinsku kasu, takve granice uglavnom ne koristi kad su u pitanju obveze, onda se manipulira koje kakvim pravilnicima i opravdava nedostacima novca.
Premali broj kontejnera za glomazni i drugi otpad,  kontra produktivna pravila zbrinjavanja otpada i ne postojanje ili ne djelovanje službe koja bi čistila okoliš  učinilo je od naše doline  veliki deponij smeća na kojem je dozvoljeno sve i svašta. Smeće svugdje oko nas je ljudski nemar, ali i ne učinkovitost komunalnih službi i nebriga institucija. Za sve one koji ne poštuju zakon, pravna država ima načina kako im stati u kraj, radilo se to o zagađivaču okloliša ili ne plačanju komunalnih naknada koje su dužni platiti.
Jeli koga briga ?
Tko će očistiti ovo smeće u prirodi, ili, koga čeka ovo smeće?
Možda našu djecu ili unuke.
Smeće u okolišu zove na uzbunu, vrijeme je za promjene. Promjene u ljudskim glavama moguče su možda jedino kad ih se udari po džepu.  A zašto ne!  Zaduženja i pravila rada komunalnih službi su manjkava i nedostatna i  trebaju promjene. Zagađivanje okoliša je prekršajno i  kazneno djelo i mora biti zakonski sankcionirano.


Stalno postavljeni kontejner za glomazni otpad u blizini umanjio bi ovakave prizore.Do vlasnika ove olupine može se doći po broju šasije.Na ovom odbačenom najilonu koji je korišten na imanju ostavljeni su otisci prstiju. Kada bi država počinitelja kaznila s desetak tisuća kuna isplatila bi troškove potrage za njim i ovo više  nikome  nebi palo na pamet.


Ovo smeće ispod jednog  štanda na magistrali nije bacio  netko s drugog štanda udaljenom kilometar odatle.


Netko je  bio dobar i prikupio ovo smeće na hrpu, hoće li doći komunalna služba pokupiti ovo ili ćemo čekati izmjenu prostornog plana DNŽ.


Ovaj frižider nije donila rika.


Ne vjerujem da nitko nije vidio kamion koji je iskipao ovaj građevinski otpad. Ili nikoga nije briga.Ove slike pokazuju da smo krenuli ka jednom vrlo lošem cilju, a to je: razbaštiniti vlastitu djecu od najvećeg bogatstva i ljepote koju nam je Bog podario.
                                                                                      Nenad

P.S. Nadam se da program i pravilnik rada  komunalne službe buduće općine Komin, nije prepisan od sadašnje općine.
Također se nadam da će očuvanje i briga za okoliš biti prioritet buduće općine.

komin @ 02:49 |Komentiraj | Komentari: 47 | Prikaži komentare
subota, listopad 25, 2008

Bez dobre reklame nema ni dobrog posla. Dobro uloženi novac u marketing u pravilu se višestruko vrati.
Neznam čiji je U.O.BLACE i nije me briga. Netko je stavio ovu reklamu i to je njegov odabir, a ja imam pravo na mišljenje. Gledajući okoliš i mjesto gdje nam ova plavo čudo bode oči, moram upitati: "Ako ti je na ovakvom mjestu reklama, na kakvom mjestu onda držiš piliće i marende." Dobar tek.
Nenad

komin @ 21:38 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 23, 2008
Evo našao sam malo zanimljivih slika na www.net.hr pa da podijelim s vama.

komin @ 18:21 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, listopad 17, 2008

Brzi život, stalna trka za novcem i materijalinim dobrima, kao i  neke navike modernog doba, stvorile su od  čovjekvelikog  proizvođača smeća. Osim šta čovjek proizvodi smeće, zbog svoje ne brige, smetlište postaje okruženje u kojem živimo. Jedan od najvećih  zagađivaća Neretve pored pesticida je plastični otpad. Plastika se razgrađuje polako, stotinama godina i raspada se na mikroskopske otrovne  petropolimere koji zagađuju tlo i vodu i kroz njih ulaze u hranidbeni lanac. U  Hrvatskoj postoji zakon o obaveznom otkupu  plastične ambalaže, ali kao i većina naših zakona i ovaj zakon je površan jer ne obuhvaća svu plastičnu ambalažu. Zašto se ne otkupljuje sva ambalaža (boce i kante) od jestivih, motornih i ostalih ulja i ambalaža raznih sredstava za čiščenje i pranje. Zar se ova plastika ne može reciklirati? Plastične vrećice koje dobijamo besplatno u prodavaonicama najveći su zagađivač okoline. Plastičnih vrećica ima svugdje u prirodi, plutaju morima,  rijekama i jezerima, vjetar ih raznosi zrakom pa se mogu naći svuda po kopnu pa ćak i na  mjestima  koje nazivamo netaknuta priroda. Posljedice ovog zagađenja za životinje u divljini su katastrofalne, mnoge ptice ugibaju zarobljene plastikom. Gotovo 200 životinjski vrsta, uključujući kitove, dupine, kornjače i tuljane, ugiba zbog plastičnih vrećica. Misleći da je vrećica hrana, životinje ih jedu i ugibaju. Reciklaža plastičnih vrećica je preskupa u odnosu na cjenu sirovine od koje se prave. Mnoge zemlje zabranile su uporabu besplatnih vrećica. Irska je prva uvela dodatni porez na vrećice i tako njihovu uporabu smanjila za 90%.  Kina, zabranom uporabe besplatnih vrećica godišnje uštedi 37 miljuna barela nafte. U Hrvatskoj sve ekološke udruge i udruge prijatelja životinja traže zabranu plastičnih vrećica. I dok naš zakonodavac kaska s ovim zakonom (prioritet imaju zakoni s kojima se ulagnjiva Europi, tu su i lobiji trgovaca, proizvođača kesica i kemijska industrija), šta je nama činiti dok se zakonodavac smilujem, a da našoj  djeci i unucima  umjesto prirodnih ljepota ne ostavimo u nasljeđe samo smeće.
Nekad se u trgovinu odlazilo s platnenom torbom ili košarom i nije nam trebala plastična vrećica. Uporabom platnene torbe ili košare, svatko od nas tjedno može smanjiti zagađenje u prosjeku  za 7 vrećica, mjesečno 28, a godišnje 252 vrećice. Hoće li priroda biti ukrašena plastičnim strašilima i hoće li Neretvom umjesto riba, trupa i lađa plivati smeće i plastična ambalaža ne ovisi samo o zakonima, to ovisi najviše o nama.
Nenadwww.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_4251.pdf

www.privredni.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=485&Itemid=30

www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1388

www.udruga-kameleon.hr/tekst/1338/komin @ 21:56 |Komentiraj | Komentari: 92 | Prikaži komentare
utorak, listopad 14, 2008

Proteklih dana, svakodnevno smo čitali i slušali u medijima:...." recesija, rasulo na svjetskim burzama, strmoglavi pad vrijednosti dionica, intervencija pojedinih država u saniranju financijskog kolapsa i ostale dogodovštine vezeane za dionice i bankarstvo". U cijeloj toj zavrzlami brojeva i index-a, naš običan čovjek, vlasnik paketa dionica pohrlio je što prije unovčiti vrijednosne papire  INA-e nebili se spasilo šta se spasit da. Koliko je ta odluka bila ispravna pokazat će vrijeme. Mišljenja sam da je nevještost burzovnom trgovanju, neznanje  i naivnost presudilo u ovoj brzopletoj prodaji. Naši ljudi nisu shvatili da je kupnja dionica svojevrsna kocka i da u toj kocki treba pratiti sve igrače i sva svjetska događanja i da ponekad logika i spremnost na rizik trebaju  imati prednost pred panikom i pohlepom.
Postavlja se logično pitanje: Zašto je MOL i dalje otkupljivao dionice po cijeni od 2800 kn, kad je cijena istih na tržištu pala na 2200 kn. Ako se MOL-u to isplatilo, onda je to jedan od razloga da dionicu INA-e nije trebalo prodavati. Ako je cijena nafte na svjetskoj burzi u zadnjih mjesec dana pala gotovo za 30% ondnosno sa 120 dolara srozala se ispod 80, a istovremeno cijena goriva  na domaćim crpkama umanjila se za svega desetke lipa, onda je i to jedan logičan razlog zbog čega se ova dionica nije trebala prodavati. Jeli itko iz  Komina mešetario u ovom periodu, neznam, ali da u Kominu ima vlasnika razno raznih dionica to znam, pa ovaj post posvećujemo njima. Svi oni koji imaju viška novca s pravom se pitaju; gdje uložiti u ovim nesigurnim vremenima? Možda u vlastitu naobrazbu i edukaciju. Zašto ne! U konačnici se uvjek isplati, jer znanje se ponekad može dobro unovčiti, bez obzira na recesiju, stagnaciju, depresiju ili krizu.
                                                            Nenad
komin @ 20:53 |Komentiraj | Komentari: 19 | Prikaži komentare
četvrtak, listopad 9, 2008
Evo pokušavamo uvesti neke nove stvari na blog da ga osvježimo malo,tako ćemo pokušati  uvesti novu rubriku-OGLASI.
Rubriku vidite s desne strane.Zamišljena je da funkcionira tako nam na mail pošaljete oglas sa ponudom ili potražnjom,brojem mobitela i eventualno slikom,oglas ćemo objaviti u rubrici s desne strane i držati ga mjesec dana od prvog dana objave.
Eto pa nek se butiga otvori!

komin @ 19:49 |Komentiraj | Komentari: 21 | Prikaži komentare
srijeda, listopad 8, 2008
Svi znamo što znače riječi pripizdina,vukojebina,zadnja rupa na svirali,ili kad je nešto "Bogu iza nogu".
Pročitavši jedan tekst zaista sam se zapitao,pa zar je Komin stvarno tolika pripizdina,vukojebina,zadnja rupa na svirali,"Bogu iza nogu"!?
Kategorički mogu ustvrditi - DA!
Pa zar se mi već 10 godina i više stalno vrtimo oko sebe i nikako s mista?
Pa i tu mogu dati potvrdan odgovor!
Jedino što u cilom mistu valja su mačkari,i to je super i to podržavam potpuno,al jadno je misto u kojem nešto valja samo kad se zamačkara.
Pročitavši tekst na blogu od naših susjeda Krvavčana stvarno sam se naživcirao.Evo vam link pa kad pogledate možete nastaviti s mojim tekstom:

Zar svugdi moramo kaskat za drugima i bit zadnji,zašto ne bi u Kominu nešto bilo prvo?Po čemu smo mi to zaslužili,šta se u stvari događa s nama.Da nam nije kriv Karamatić,ili je kriv Ujko i Luka Bebić?Ma možda nisu ni oni nego je Đorđe jer nema završen doktorat?
A na kraju mislim da bi moga bit i Zdeslav glavni krivac,ako nije on onda je sigurno baba Ninka!!!
ADSL u dolini dobivamo zadnji,kanalizaciju uskoro imaju sva mjesta a Komin je još nema ni u projektu.A ovo i što se radi naopako je.
Eno u gornjem selu su napravili novi trotoar,i nije prošlo ni par miseci stukli ga da bi stavili rasvjetu.Mislim da će u najboljem slučaju kroz 10-ak godina radit rivu,i onda će se razbit i taj trotoar i rasvjeta i onda ispočetka napravit rivu i rasvjetu i trotoar(to u najboljem slučaju tim redosljedom jer je moguće da naprave rivu i trotoar pa onda opet razbiju trotoar jer su zaboravili rasvijetu).
No nakon još 10ak godina netko će se osilit pred izbore da pokaže kako radi za naše malo misto,i onda će napraviti veliki projekt kanalizacije.U tom slučaju će se opet razbijati i praviti sve ono što sam naveo u rečenici prije.Pa vidite da se radi u mistu,kako ne!
Eto mislim da je to vrlo vjerojatno,i da je moguće jedino u bajkama,vicevima i naravno-u Kominu.

Kad će Komin ući u godišnji plan Hrvatskih voda?
Kroz nekoliko godina?Varate se,neće nikad a možda ni tad!
Komin je ustvari mjesto iz bajke,prelijepo mjesto koje se samo može zamisliti,u stvarnosti i ne postoji(to je vjerojatno razlog zašto ga zaobilaze raznorazni projekti)!
Ili je Komin stvarno tolika vukojebina da nikog nije briga,pa čak ni same Kominjane.Većina bi radila za misto,al ih pak ova manjina uvijek nezadovoljnih stalno koči-pa to možemo prodavati djeci u vrtiću,ako je netko spreman nešto napraviti neće birat sredstva,napravit će se sve da se do toga dođe,triba vjerovat u sebe.
Ljudi izgleda da je Komin pojam i pravi primjer jedne vukojebine u kojoj se ništa ne miče s mista.
Il nas svi mrze ili smo ukleti...
komin @ 17:33 |Komentiraj | Komentari: 95 | Prikaži komentare
ponedjeljak, listopad 6, 2008

Čitajući svakodnevno komentare na ovom blogu primjetih da večina tema koje su ponuđene najčešće budu skromno ili gotovo nikako komentirane. Tri do četri suvisla komentara, maksimalno pet, bio bi otprilike nekakav prosjek ovog bloga. Najčešće se komentiraju neke druge teme ili dogodovštine. U pravilu večina komentara posvečena je već napisanim komentarima. Kako je komentiranje komentara  trend, ovaj put biramo komentar tjedna. Uži izbor pripao je trima komentarima iz prošlog tjedna koja pokazuju da u Kominu ima otkačeno duhovitih, opravdano depresivnih i vrlo dobronamjernih. Šta je po Vašem mišljenju komentar tjedna kliknite svoj glas pod "Anketa". Zašto ste se odlučili za baš taj komentar svoje razloge možete napisati u komentarima. Odabrane komentare objavljujemo u cijelosti. Nenad

 29.9.2008 20:54:16 | Neregistrirani korisnik [Poljoprivrednik]
Kakve veze ima ovo s poljoprivrednom zadrugom u Kominu. Možda je ova Lana završila poljoprivrednu školu pa traži posa. Dođi Lana provozat ćemo te u trupi.

2.10.2008 13:51:26 | Neregistrirani korisnik [Izgubljeni zavičaj]

Kominjani su najveći naivci u dolini Neretve,privarija nas je svako,a najviše nas varaju prodane duše iz Komina, zlobom,mržnjom,lopovlukom,pametovanjem potrali su sve mlade školovane Kominjane i ugasili želju za vratit se doma.Nek mi neko kaže di bi se ja triba vratit?????!!!! kad ovdi nesmiš ni ime napist jer mi familja neće imat mira od besposličara i lopova,jedini im je posa sijat mržnju.Svi idu naprid, Komin ostaje di je i bija.


4.10.2008 11:39:37 | Neregistrirani korisnik [dobronamjernik]
Zaista je zalosno, citajuci ovaj blog i ove komentare, uvidjeti koliko je zapravo NEPISMENIH ljudi jos uvijek u selu! Najvise me zalosti cinjenica da su to upavo mladi ljudi koji bi trebali biti nadobudni i ambiciozni te koristiti svoju energiju da unaprjedjuju svoje mjesto i svojim sudjelovanjem pripomognu stvaranju odredjenih drustava u selu kao sto je to npr. osnivanje ovog DVD-a. Ali, najgore je to sto oni tu "truncicu" svog duha koriste da bi nakupljali kolesterol u krvi i salo na svojim nebitnim straznjicama pisuci kojekakve negativne komentare, a umjesto da se pokrenu i pokusaju dati svoj doprinos napretku ovog sela, a i takvim aktivnim sudjelovanjem bi mogli dati neke svoje ideje pa ne bi morali sve i svakog, tko nesto pokusa, kritizirati, pogotovo zato sto su im kritike neutemelje

komin @ 12:15 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, listopad 3, 2008

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća na potezu od početka Komina do Rarine kuće moglo se izbrojiti četrdesetak trupa. Ovo mi je ostalo u sjećanju jer je u tom dijelu bilo i najviše Gera. Znam i to da je bila i poneka lađa, a sad koliko ih je bilo ne mogu se prisjetiti. Slike iz djetinstva polako blijede dok pregledavam najnovije fotografije iz našeg mista. Trupa ima jako malo i ne vjerujem da ih ima više od 20 u cijelom selu. Gdje su nestale? Tko ih je odnija? Simbol donjeg toka Neretve polako nestaje. Možda ćemo jednog dana trupe nalaziti samo u muzejima. S lađama je situacija malo bolja jer se koriste za sportske i turističke svrhe pa im je izumiranje za sada prekinuto. Uz nestanak trupa, nestat će i njihovi graditelji. A kako nam kaže Miljenko Ćupić Baćinac graditelj trupa iz našeg mista koji je ovaj zanat nasljedio od svog oca: "Danas se napravi samo jedna trupa godišnje, jer nema interesa. Napravi se nešto malih trupica - suvenira, ali od toga ne može egzistirat ovaj posao. Osim šta nitko nije zainteresiran za trupe, nema ni zainteresiranih za ovim lipim zanatom".
I dok sam po njegovoj radionici razgledavao stari alat s kojim je njegov pradjed gradijo trupe, sjetim se jednog događaja od prije petnajstak godina kad sam bio u jednoj radionici u Italiji gdje se grade venecijanske gondole. Radiona graditelja gondola u stoljetnom vlasništvu jedne obitelji koja zanat prenosi s koljena na koljeno. I kako nam je tadašnji vlasnik kazao, izgradnju venecijanskih gondola financira grad Venecija. A kroz cijelu godinu u radionici imaju po nekoliko naučnika iz zanatske drvodjelske škole i fakulteta brodogradnje koji se mjenjaju svaki mjesec i koji uče ove vještine. Njihovo praktično učenje financira vlada Republike Italije. I tako ovaj stari zanat egzistira. Vrlo zanimljivo, zar ne.
Kako sačuvati našu tradiciju i spasiti  trupe od zaborava?
Ako su Talijani ovako pametni i čuvaju svoje tradicijske i kulturne vrijednosti, zašto ih mi nebi na neki način kopirali. Naprimjer: svakom mladom bračnom paru koji se vjenča u dolini Neretve neka županija ili općina pokloni za vjenčanje trupu, veslo i škanj (pravu za korištenje, ne suvenir). Tako bi se koliko toliko spasila trupa od izumiranja i povećao bi im se broj. Ne vjerujem da općine ili županija ne bi mogli ovo isfinancirat. Koliko općinskog i županijskog  novaca završi  bezveze da i ne znamo gdje. Možda ovo zvuči malo utopijski, ali ako netko ima bolju ideju kako spasiti trupu od izumiranja neka nam kaže. Kako se bliži predizborno vrijeme, a naši političari obećavaju sve i svašta, tko zna možda se pojavi netko tko će ovo obećati i sprovest u djelo.
Dragi političari, moj glas ZA TRUPU, za sve ono drugo šta obećajete nije me briga, jer ćete nas ionako prevarit.                                Graditelj trupa Miljenko Ćupić Baćinac
Stari alati s kojima se nekad izrađivala trupa


Suvenir iz doline Neretve

                                                                        Nenad

komin @ 01:19 |Komentiraj | Komentari: 35 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.