KOMIN WEB Komin Forum
Create your own banner at mybannermaker.com!

Blog - siječanj 2009
petak, siječanj 30, 2009

Bez obzira na planove i one koji to podržavaju, sumnjam da će se ikad sagraditi hotel na ušću, jer to nema nikakve logike. Osim toga, onaj koji ima novac za takvo što, može  puno bolje uložiti u nešto drugo, gdje je povrat i oplodnja puno brža i s manje rizika. Zašto sam takvog mišljenja?  Kratko ću  analizirati šta to znaći izgraditi hotel na ušću i šta on donosi. Kolika će biti godišnja popunjenost  tog hotela? Praksa pokazuje da je većina hotela u Hrvatskoj otvorena samo 4 mjeseca, a od toga puna popunjenost je svega 45 dana. Kod većine hotela uposlenici su sezonski radnici, prosječna mjesečna neto primanja osoblja (konobari,sobarice,kuhari-bez direktora i menadžera) iznosi 3.500,00 kn. Nedostatak konobara, kuhara i drugog hotelsko - ugostiteljskog osoblja na hrvatskom tržištu rada, primjetan je. Sezonska radna snaga za ove djelatnosti već se sada uvozi iz susjedne Bosne i Hercegovine. Taj trend i dalje će rasti. Tko će od mladog naraštaja ovog kraja  graditi svoju budućnost na sezonskom radu i za koliku plaću. Jeftinija radna snaga iz susjedne republike konkurentnija je i u startu domicilno stanovništvo ostavlja bez posla. Jeli to perspektiva ovog kraja?

 Neke posebnosti određenog kraja uvjetuju i njegov razvoj turizma. Seoski, ronbinzon, izletnički, sportski, alternativni, zdravstveni i tko zna koji još. Sve je to moguće ukomponirati  ako za to postoje uvjeti. Koje mi uvjete imamo i kako ih iskoristiti? Šta je to ronbinzonski turizam i može li se on razvijati u našem kraju. Naše poljoprivredne parcele omeđene su jendecima, što znači da je svaka parcela otok za sebe. Kako jednu takvu poljoprivrednu parcelu iskoristiti za turizam? Na svojoj parceli izgradite jednu ili dvije  pojate od trstike i krova. Pojatu uredite tako da ima najmanje dva ležaja s mrežom za komarce, jedan plinski štednjak i nešto malo namještaja, drveni stol s klupom ili nešto slično. Na parceli gdje vam se nalazi pojata zasadite krumpir, pome, krastavce, mrkve, salatu i drugo povrće koje će gost  koji je unajmio pojatu nesmetano brati i konzumirati na svom ronbinzon odmoru. Svome gostu ostavite trupu s pentom na raspolaganje, da je gost mobilan i da može otići na ušće, u civilizaciju ili gdje već (ako gostu ostavite trupu samo s veslom dok naući veslat prošao  mu  je cijeli odmor). Cijeli ovaj ronbinzon paket naplatiti ćete po danu korištenja. Ako bi se ova cjelokupna ponuda još dodatno upakirala u ekološki ronbinzon turizam u parku prirode, uz mogučnost da gost primitivnim alatima lovi ribu sebi za jelo bila bi to jedinstvena turistička ponuda u ovom djelu Europe. Turistička zajednica odradila bi promotivni dio ovog projekta, agencijska prodaja ovog turističkog proizvoda uz neka pravila ponašanja (kvadratura obrađenog zemljišta i kolićine zasađenog povrća po jednoj pojati i slične norme) stvorilo bi novi brend ovog kraja.

Analizirajmo ovu vrstu turizma i napravimo neke usporedbe.
Ovakav turizam ne traži velika ulaganja i uključuje veći broj domaćinstava. Ronbinzon turizam trajao bi svega 2 mjeseca, a ostatak godine svoje zemljište možete koristiti za poljoprivrednu proizvodnju kao i do sada. U slučaju da vam gost nije došao odnosno da niste uspjeli iznajmiti svoju pojatu sve dane kratke sezone, poljoprivredne proizvode koje ste zasadili konzumirati ćete sami ili ćete ih prodati. Nitko ništa nije izgubio. Ovaj turistički proizvod je održiv i zadržava  tradicjonalni naćin korištenja ovog kraja. Povećao bi se broj trupa koji je sada u opadanju što bi ovaj kraj ućinio još zanimljivijim za turiste. Razvojem ovakvog turizma, moguće su i druge uslužne djelatnosti koje bi upotpunile ovu ponudu. Ne živimo u iluzijama  da će se od dobiti iz ovakvog turizma preživjeti cijelu godinu, nemoguće, ali zasigurno će ova djelatnost  pripomoći obiteljski proračun mnogima. Hrvatska ima sezonski turizam, a ne cjelogodišnji, prema tome u tom smjeru treba i djelovati. Usporedimo ovo s hotelskim turizmom gdje "profit" uzima samo vlasnik hotela, u ovom slučaju vaš grunt može biti dodatni izvor novaca za vas i vašu obitelj.

Prije nego šta ovaj blog obaspete svojim komentarima i idejama, postavimo još neka opća pitanja.
Šta znamo o turističkom tržištu, koji su trendovi i kako će ova recesija utjecati na daljnji razvoj turizma? Jeli naš turistički proizvod konkurentan egzotičnom istoku? Jesu li planovi gradnje  hotela dobro promišljeni? Gdje je startegija razvoja turizma ovoga  kraja i hoće li je netko napraviti prije bilo kakvih projekata i mjenjanja izgleda okoliša?
Možda bi dobro bilo da oni koji planiraju  i oni  koji imaju utjecaj na odluke posjete neki svjetski sajam turizma, ili još bolje, neka provedu sedmodnevni odmor u Tajlandu, Indiji ili Indoneziji u apartmanu napravljenom od trstike, bambusa i slame.
                                                                                                   Nenad

komin @ 14:18 |Komentiraj | Komentari: 28 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 27, 2009

Prije nego šta  počnete čitati ovaj post najbolje bi bilo da prije toga pročitate na blogu lijepa naša temu "Blamaža"

 www.lijepa_nasa.bloger.hr/post/blamaza/1208064.aspx

Postavit ću pitanje onima koji znaju odgovor.
Čija je ideja prenamjena prostora podno brda Galičak u svrhu gradnje turističkih kapaciteta? Jeli to uopće kominska ideja ili je netko naivno popušio opuzenski projekt  apartmanizacije ušća ili je odluka donosena po onome starom, ako to rade susjedi ajmo i mi. Jeli možda netko od vas živi u iluziji da će neki bogati Kominjanin sagradit hotel na ušću i za stalno zaposlit 30 ili 40 Kominjana. Nemojte se zavaravati. Čak i javni natječaj za koncesiju kampa na ušću isključuje mogučnost  prava da koncesjonar mora biti iz Komina. Ne želim ovdje nikoga diskreditirati jer sam uvjerenja da su oni koji su pokrenuli cijeli ovaj projekt vjerojatno to radili u dobroj namjeri. Međutim, Komin je podjeljena sredina u kojoj se manje više svi  mrze međusobno. Mjesni odbor Komina, šta god radio da radio 90% mještana uopće nije ni briga i ne žele pomoći, a dobar dio samo podapinju noge. Uz sve to postoji nedostatak transparentnosti  što još više povečava ne zainteresiranost. Zajedništvo i sloga jedina je alternativa Komina, sve ostale opcije su pušiona. Zašto ovo govorim? Ako se izmjeni prostorni plan i ušće podno brda Galičak postane turistička zona, mogući investitor može biti bilo tko, pa čak i oni koje najviše pljujete na ovom i drugim blogovima. Ako investitor sagradi apartmansko naselje, a onda  jednog dana počne  prodavati  apartman po apartman po visokoj cijeni zbog atraktivnog položaja (prvi red do mora). Ili ako ovo područje po nekakvom scenariju postane građevna zona i oni bliže oltaru namaknu u ovom projektu sebi dobru zaradu. Hoćemo li opet slušat ono šta godinama  slušamo. "Ukra je Kominsko" ili onu drugu "Glupi i naivni Kominjani". Jeli ovo interes Kominjana ili je ovo ipak  interes nekoga koji nema veze s Kominom. Šta je primarni interes Komina, jeli to možda razvoj na lijevoj strani Neretve ili ne, ja neznam. Možda bi dobro bilo da cijelo selo jednom  sjedne zajedno i odlući šta nam je svima činit, a do tada najbolje bi bilo da MO povuče zahtjev za izmjenu prostornog plana u predjelu Galičak, da nas nebi netko po običaju debelo namagarčio.

                                                                  Nenad

komin @ 21:07 |Komentiraj | Komentari: 76 | Prikaži komentare
subota, siječanj 24, 2009

Još prošle godine najavljena je javna rasprava o izmjenama prostornog plana dubrovačko neretvanske županije. Rasprava još nije održana i očekujemo je uskoro. Najzanimljiviji dio svakako  biti će onaj koji je vezan za ušće. Prava prilika za sve neregistrirane korisnike i one koji  pod koje kakvim nadimcima na ovom blogu žestoko brane sveto kominsko tlo. (Zanimljivo je, da takvih žestokih boraca nije bilo na javnoj raspravi o terminalu tekućih tereta, tko zna možda nisu dobili pozivnicu ili su pomislili da se terminal gradi negdje u blizini nekog drugog ušća). Ono što nam je svima manje-više poznato je to, da je MO Komin zatražio izmjene prostornog plana DNŽ zbog radi (pored ostalog) stavljanja u funkciju kampa na ušću i izgradnje golf terena. Jeli pametno graditi golf teren na poljoprivrednom zemljištu, jeli to dobra ideja, promašaj ili po novom zakonu otimačina zemlje za neke više ciljeve, saznati ćemo na raspravi. Šta je MO Komin zatražio, poznato je. Šta su drugi mjesni odbori i općine zatražili, tko zna? Informacije do običnih ljudi sporo dolaze, ali uvijek nekako procure, pa eto, predviđa se gradnja dvaju hotela podno brda Galičak, predviđa se gradnja hotela na Baćinskim jezerima i tko zna šta još. Zato pažljivo pratite obavijesti i pokušajte ne propustiti ovu raspravu. Blog Lijepa Naša nije u funkciji, što bi značilo da  će informacije o ovakvim pitanjima biti još manje dostupne. Normalno, postavit ćete pitanje; a šta je s blogom Lijepa Naša? Moj  je odgovor: "nema ga". Kad će ga opet biti: "neznam".

                                                                                        Nenad

P.S.   Ne postoji kritična masa u ovom kraju koja bi se suprostavila devastaciji i uništenju naše doline. Večina  vaših komentara učestalo nema veze s ponuđenom temom. Trabunjanja i kukavička pljuvanja neregistriranih i nepoznatih korisnika glavna su fora ovog i drugih blogova u Neretvi. Iako je potpis ispod komentara nešto sasvim normalno, u okruženju s vidljivim nedostatkom osnovne kulture ponašanja, potpis vlastitog stava i mišljenja postaje izazov. Svaka Vam čast potpisani, Vi ste jedini tračak nade zbog kojeg ovoj blog još živi.

www.komin.bloger.hr/post/daje-se-na-znanje/999632.aspx

komin @ 14:08 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
subota, siječanj 17, 2009

Uklonjen je glomazni otpad podno brda Galičak. Kada jednom nastane ovakav deponij, na njemu ostaju trajne posljedice onečišćenja. Sitni komadi keramičkih pločica, stakla i plastike tragovi su ljudskog nemara koji se teže čiste. Mehanizacija je počistila glavninu, a ove sitne komade valjalo bi počistiti grabljama i lopatom.Gotovo ispod ili nasuprot svakog štanda na magistrali postoji jedan, a negdje i više deponija smeća. Trulo voće, plastična ambalaža i odbačeni najlon dodatni su ukras turističke atrakcije zvan "Neretvanski štand". Pokušajte zamisliti jednog stranca koji je stao na magistrali kupiti blagodati ovog kraja. Štand pun boja prirode, a oko štanda smetlište. Ili bolje rečeno; štand se nalazi usred smetlišta. Htjeli mi to priznati ili ne, ovo je sramota Komina i Kominjana. Najčešće opravdanje za smeće u Neretvi je: "Ovo je donila rika" ili  "To je mogao baciti bilo tko". U ovom slučaju takvo opravdanje ne drži vodu. Šta napraviti da se ova ružna slika izmjeni?   Koliko je za selo važno da se asfaltira put do groblja, da se napravi rasvjeta,  toliko je i važna čistoća našeg kraja. Možda je vrijeme da se okupi selo, svi zajedno, oni koji imaju štandove i oni koji imaju zemlju na onom kraju, neka se nađe neko rješenje. Ovo je sramotno, ovakvi deponiji nalaze se na svakih pedesetak metara uz magistralu.Ovo je deponij gdje se već stekla navika odlaganja glomaznog otpada. Koliko znam već je bio saniran. Kako je ovo mjesto postalo stalno odlagalište, nakon sljedeće sanacije, bilo bi dobro da se ovdje postavi jedan kontejner za glomazni otpad. Lokacija je gdje kontejner neće nikome smetati, a mogao bi koristiti žiteljima  Banje, Desana, Komina a i svim drugima koji imaju potrebu rješiti se nekog večeg otpada. Stalno postavljeni kontejner i njegovo redovno pražnjenje vjerojatno bi smanjio količinu odbačenog otpada u prirodi. Nadam se da će i ovo odlagalište biti isto tako brzo sanirano kao i ono na ušću.
                                                                                             Nenad
komin @ 23:34 |Komentiraj | Komentari: 64 | Prikaži komentare
četvrtak, siječanj 15, 2009
Svi se sjećamo našeg rekorda Štrumpfova  i onog prvog i onog drugog. Nakon onog prvog saznali smo da rekord nije oboren i onda smo svi složno prionuli poslu u novačenju novih plavolikih bića i uspjeli smo ih sakupiti  533. Mnogi mediji su to objavili. Nakon toga, uredno su ispunjene sve aplikacije koje su potrebne za prijavu ovog rekorda kod Guinnessa. Da napomenem za one koji neznaju,  postoje dvije vrste aplikacija. Postoji aplikacija u kojoj prijavljujete rekord koji ste oborili i uz takvu prijavu morate poslati dokaze koji se od vas traže, u našem slučaju to je i napravljeno. Također postoji aplikacija u kojoj prijavljujete da želite oboriti rekord i uz takvu prijavu dobijete određena pravila i zahtjeve od Guinnessa koje trebate ispuniti. Pored svih onih formalnih upita; šta, kako i gdje za ovu drugu opciju potrebno je još uplatiti 2000 funti, platiti avionsku kartu buissines klasa za predstavnika Guinnessa, njihovom predstavniku treba uplatiti najmanje 2 dana hotel minimum 4 zvjezdice, treba mu obezbjediti vozilo i vozača, treba mu platiti dnevnice i tko zna šta još da bi on nazočio obaranju rekorda, sve to potvrdio i tek onda to postaje službeni rekord. Međuti, kako smo mi rekord oborili bez ove Guinness papilova ceremonije i sve ono šta se od nas tražilo poslano je gospodi Englezima. Umjesto da dobijemo odgovor jeli rekord priznat ili ne,  od navedene gospode dobili smo upit:  kojeg datuma ćemo mi obarat rekord, u kojem će hotelu odsjest Guinnessov predstavnik, tko će ga dočekati na aerodromu i sl. Međutim na  naš dopis da je očito došlo do neke  pogrešeke ili nerazumjevanja i da mi ne obaramo rekord jer smo ga već oborili i  za to ispunili aplikaciju o tome poslali svu potrebnu dokumentaciju. Dobili smo odgovor od Guinnessa da pošaljemo ponovno svu dokumentaciju, uz još neke dokumente (očito procedura malo duže traje ako se ne plaća). U među vremenu, 18.07.2008. oboren je novi rekord  u Castleblayneyu (Irska) gdje se na jednom mjestu okupilo 1253 Štrumpfa.
Naš rekord trajao je 5 mjeseci za što bi od Guinnessa uskoro trebali dobiti potvrdu.
                                                                             Nenad

www.guinnessworldrecords.com/adjudications/080723_Most_people_dressed_as_smurfs.aspx

komin @ 05:51 |Komentiraj | Komentari: 18 | Prikaži komentare
nedjelja, siječanj 11, 2009

Jedna tema otvara drugu, smeće na ušću pokrenilo je još jednu temu. Geocid i gambori. U vašim komentarima moglo se svašta pročitati, naročito u shoutbox, bilo je izravnih optužbi i to imenom i prezimenom. Prije nego što počmem ovu temu od vaših optužbi nema ništa, jer zakon kaže: bez valjanog dokaza nema tužbe. Kod vas postoji samo sumnja, a počinitelje valja uhvatiti na djelu i onda  prijaviti. Osim toga malo tko od vas može izravno licem u lice to reći onome kojeg optužuje. Bez obzira što nitko nije podastrao dokaze, o ovoj temi ćemo još mnogo pisati.
Geocid je opasan kemijski proizvod  jako otrovan  ako se proguta ili udiše. Jako je otrovan za vodene organizme i može dugotrajno štetno djelovati u vodi. Postupak rukovanja s ovom kemikalijom zahtjeva punu zaštitnu opremu: zaštitno odjelo, gumene čizame, zaštitnu masku, zaštitne rukavice i zaštitne naočala. Ne zaštićene osobe moraju se nalaziti podalje od ovog otrova. Nakon rada s ovom kemikalijom obavezno je kupanje. Bilo kakav dodir s odjećom ili kožom zahtjeva brzo pranje sa sapunom i ispiranje kože. Dodir s očima zahtjeva ispiranje pod mlazom vode 15 minuta uz obaveznu posjetu liječniku. U slučaju gutanja obavezno treba popiti nekoliko čaša vode, povratiti i zatražiti liječnićku pomoć. Ambalaža, otpad, kontaminirani predmeti ili kontamirana odjeća ne zbrinjavaju se s ostalim komunalnim otpadom već u kontejner za opasan otpad.
Kratki opis ove kemikalije daje zaključak o kakvom se otrovu radi.
Pitam sve one koji koriste ili imaju bilo kakav dodir s ovom kemikalijom pridržavaju li se svih navedenih pravila o korištenju
Jeste li ikad čuli ili vidjeli da je netko ambalžu od Geocida zbrinuo u kontejner za opasne otpade. Postoje li uopće takvi kontejneri u našem kraju. Onaj koji koristi ovaj otrov za lov na gambore, radi li to s potpunom zaštitom ili s golim rukama hvata ili dodiruje kontamirane gambore. Karenca za ovaj otrov je 105 dana, u literaturi stoji da se ne smje koristiti za zaštitu mladog krompira. Vjerojatno neki baš i ne obadavaju šta piše u uputama i tako truju sebe i druge. Jednostavnost nabave i nekontrolirano korištenje ovog i drugih otrova u dolinu Neretve svrstalo je ovu regiju u sam vrh s najviše oboljelih od raka po broju stanovnika u našoj zemlji. Hrvatska po broju oboljelih od raka na drugom je mjestu u Europi odmah iza Mađarske. Pojedinci ne prezaju  ni od čega da bi došli do onoga što žele. Kakvi su to ljudi koji uništavaju  prirodu i truju ljude samo radi novca i interesa?
Kontrolirana prodaja ovog i drugih otrova kao i kontrolirano korištenje pomoglo bi da naša dolina bude bar malo zdravija za život. Jedan od načina da se ovome stane u kraj  je proglašenje doline Neretve parkom prirode.
Nenad


komin @ 19:40 |Komentiraj | Komentari: 58 | Prikaži komentare
utorak, siječanj 6, 2009

Godina je počela famoznom reformom zdravstva kao predznak gomile loših i nepromišljenih zakona koji nam tek dolaze. Odmah na početku godine posjetih doktora zbog zdravstvenih problemčića (novo Češko pivo na hrvatskom tržištu koje sam dobio na poklon  uzrokovalo je razmještaj  pjesaka i kameničića po mojim bubrezima). Ništa strašno, ovo mi se dešava jednom u par godina. Nije bolno ali je nelagodno i kako pravila nalažu treba izvršiti pretrage, nedaj Bože da se šta zakomplicira. Dopunsko osiguranje redovno plaća moj poslodavac kod kojeg radim (dobar poslodavac svim svojim zaposlenicima plaća dopunsko osiguranje), što bi značilo da ovaj novi zakon o participaciji mene ne pogađa.
Jeli se ovim novim zakonom išta mjenja; Nije, osim šta će pojedinci za zdravstvo odvajat malo više novca i šta je ovo samo atak na najsiromašnije. Za ultrazvuk bubrega  treba se čekati dvadesetak dana kao i prije ili ako vam se žuri možete otići kod privatnika napraviti pregled isti dan i platiti 250 kuna. Međutim ima još bolji, brži i jeftiniji način kojeg mi je preporučila jedna medicinska sestra. Treba otići na hitnu pomoć, odglumiti napadaj bubrežnih kamenaca i sve vam bude rješeno za sat vremena, naravno besplatno. Vrlo jednostavno i logično. Kad ova država glumi da je socjalna, glumimo i mi da smo bolesnije. Međutim nije problem samo u državi i zakonima, problem smo mi sami. Indiferentnost, pasivnost, nezainteresiranost hrvatske populacije i olako prihavačanje svega "zdravo za gotovo". Sve što se dešava kod nas pogađa nas samo tri dana. Tako će ovaj novi zakon i svi budući biti na repertuaru  slijedeća tri dana i poslje toga postaju naša svakodnevnica kao i sve ostalo. Jučer sam prošetao do prodavaonice cipela (Slovenska tvrtka) i upitah meni poznatu prodavačicu: Jeli se išta promjenilo, bojkotiraju li Hrvati slovenske proizvode?.....Odgovor: Prva tri dana nismo prodali dva para cipela, a samo danas imamo veći promet nego cijeli tjedan pred Božić. Tako je to kod nas. Hoće li Slovenci dobiti ili ne komadić našeg mora, čega ćemo se sve odreći i šta ćemo sve rasprodati  i uništiti da bi se dodvorili Europi, zamarat ćemo se s tim  prosječno tri dana, a onda sve ide u zaborav. Sjeća li se itko još ZERP-a? Zaboravili smo našu povijest, zaboravili smo da je bolno biti tuđincu sluga, srljamo u vlastitu propast, i dok neki kupuju dvorce sa 40 soba mi postajemo njihovi  robovi  kojima je jedina i najveća sreća: pun tanjir i  cipele na nogama. Nažalost i u 2009 – oj  godini svi ćemo biti opterečeni vlastitim problemima, prije svega onog najvažnijeg: Kako preživjeti, a bogati će biti još bogatiji, siromašni siromašniji. U našoj dolini i dalje će nicati novi deponiji smeća jer vas nije briga, nije briga ni onih koji vladaju i upravljaju ovom dolinom, iako će tražiti vaše glasove na sljedećim izborima. Najčešći odgovor od onih koji se bave politikom i odlučuju o nekim bitnim aktivnostima u našoj dolini je: "Obratili ste se na krivu adresu". Prečesto se pitam u zadnje vrijeme: Koja je to adresa Hrvatima, da nije možda Zanzibar.


Ilegalni deponiji smeća sramota je svih građana naše doline, sramota svih političara, sramota svih stranaka, sramota gradonačelnika, sramota  dogradonačelnika, sramota  gradskih vijećnika, sramota županije, sramota župana, sramota dožupana, sramota komunalnih službi, sramota sustava, sramota Hrvata i Hrvatske. Ovo smeće je na našoj adresi, u našoj dolini, u našoj općini, u našoj županiji i našoj domovini.
Za mene osobno 2009. biti će godina u kojoj ću svoje slobodno vrijeme posvetiti borbi za čišćenje naše doline od ilegalnih deponija. Vaša podrška i pomoć uvijek je dobrodošla.
                                              Nenad

komin @ 14:40 |Komentiraj | Komentari: 61 | Prikaži komentare
Mjesta iz kojih nas posjecujete
FOTO GALERIJA
Shoutbox
27.3.2018. 1:19 :: Box Panel Listrik 3 Phase Tangerang
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
28.3.2018. 8:57 :: Panel Listrik Tiga Fasa Riau
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
29.3.2018. 5:57 :: Panel Listrik Untuk Pompa Air Yogyakarta
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
2.4.2018. 1:32 :: Panel Box Manufacturer In Pune
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
10.4.2018. 11:51 :: obat peninggi badan super cepat
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
10.4.2018. 11:53 :: grow up super usa
Pusat Grosir Penjualan Obat Peninggi Badan Super Cepat GROW UP SUPER USA Asli Original Herbal Alami terbaik yang terbukti mampu menambah tinggi badan 5-10cm dalam 1 bulan
11.4.2018. 0:53 :: Box Panel Listrik Plastik Custom Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
12.4.2018. 2:03 :: Agen Box Panel Listrik Outdoor Bekasi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
13.4.2018. 4:42 :: Box Panel Listrik Ukuran 2019 Sumatera
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
16.4.2018. 4:36 :: Box Panel Listrik Tav 2018 Sulawesi
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 2:11 :: Box Panel Listrik Kediri
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
17.4.2018. 10:14 :: Box Panel Listrik Besar 2020 Bandar Lampung
Box Panel Listrik | Box Panel Listrik 2 Pintu | Box Panel Listrik 3 Phase | Box Panel Listrik 30x40 | Box Panel Listrik Besar | Box Panel Listrik Hager | Box Panel Listrik Harga | Box Panel Listrik Indoor | Box Panel Listrik Jual | Box Panel Listrik
Brojač posjeta
625297
Kontaktirajte nas
  • komin.bloger@gmail.com
TV vodič
Kominski rječnik
Oglasni prostor
Nema zapisa.
KUPUJEM - PRODAJEM
Nema zapisa.
Prijevod bloga na razne jezike
Izaberite jezik za prijevod bloga
Index.hr
Nema zapisa.